Nya Zeeland svänger om rökstopp

WELLINGTON Nya Zeelands nya regering planerar att skrota lagen som skulle utrota rökning genom att höja åldern för att få köpa cigaretter med ett år varje år. Det står klart sedan koalitionsöverenskommelsen presenterats.

Nya Zeelands nya regering bestående av Nationalistpartiet, nyliberala Act och populistiska NZ First. En av de punkter de är överens om är att upphäva den historiska lagstiftning som slutligt antogs i slutet av 2022 och som syftar till att fasa ut rökning genom att förbjuda försäljning av tobaksprodukter till alla födda efter 2008, minska nikotinnivåerna i cigaretter och begränsa antalet återförsäljare som kan sälja tobak.

De nya regeringspartierna har alla varit kritiska till lagen.

Finansminister Nicola Willis säger till Newshub att statens intäkter skulle minska avsevärt genom den kraftige reduceringen av antalet butiker som får sälja tobaksprodukter och en rad andra restriktioner.

Premiärminister Chris Luxon lyfter i en intervju med Radio New Zealand att begränsningen av antalet butiker som säljer tobak kan göra den enda butiken som säljer tobak på en liten ort till ett uppenbart mål för brottslighet. Han befarar också att lagstiftningen skulle leda till en ”ökad obeskattad svart marknad för cigaretter”. Han betonar också att den nya regeringen vill fortsätta att minska rökningen i Nya Zeeland, även om den tycker att den förra regeringens metoder var fel.

Beskedet får kraftig kritik från hälsoorganisationen Health Coalition Aotearoa som menar att koalitionsregeringens upphävande av lagen kommer att kosta tusentals liv och ha störst effekt på maorierna – som har den högsta andelen rökare.

 –Detta är en stor förlust för folkhälsan och en enorm vinst för tobaksindustrin – vars vinster kommer att öka på bekostnad av nyazeeländska liv, säger en av organisationens ordföranden Boyd Swinburn i ett pressmeddelande.

Nya Zeelands planer på att årsvis sakta få bort tobaksrökning hade blivit förebild för flera länder, bl a liknande förslag i Norge och Danmark.

Annonser