Systemet segrade på SD:s landsdagar

Sverigedemokraterna står fortsatt bakom Systembolagets monopol. Det står klart sedan motioner om att slopa monopolet klart röstades ned på partiets landsdagar i Västerås.

Under Sverigedemokraternas landsdagar i Västerås diskuterades Systembolagets monopol under fredagen. Två motioner föreslog att Systembolagets monopol skulle avskaffas.

Partistyrelsen föreslog i sitt yttrande att motionerna skulle avslås, ”Systembolagets detaljhandelsmonopol bör kvarstå, men med gårdsförsäljning som undantag”, skrev de i sitt yttrande.

Motionerna var några av dem som debatterades mest under avsnittet om vård och omsorg, men när det blev votering blev det tydligt att partistyrelsens linje hade majoritet. 107 av ombuden på landsdagarna röstade för partistyrelsens avslag på motionen, bara 59 ombud röstade för. Med det resultatet avgjordes den andra motionen utan rösträkning.

Landsmötet gick också på partistyrelsens linje och avslog en motion om att Sverige, efter modell från Nya Zeeland, skulle införa en gradvis ökad åldersgräns för köp av tobaksprodukter. (Ett hälsobeslut som dock nya NZ-regeringen nu börjar backa från).

Under lördagen kommer partiet att diskutera en motion från ungdomsförbundet Ungsvenskarna som vill att alkoholskatten ska sänkas. Partistyrelsen föreslår att också den motionen ska avslås. I sin motivering skriver partistyrelsen att Sverigedemokraternas ”främsta verktyg för att motverka smuggling av exempelvis alkohol är att skärpa gränskontrollerna.” De konstaterar också att svenskarnas intresse för att köpa alkohol utomlands har minskat.

Det finns inte så många motioner som berörde narkotika. En motion förespråkar straffskärpning med syfte att kunna döma narkotikaförsäljare, eller någon som bjuder en annan person på narkotika, för vållande till annans död, om någon avlider till följd av narkotikabruket.

Partistyrelsen hänvisar till pågående arbete i riksdagen och i Tidöavtalet och föreslår att motionen ska anses besvarad. Beslut tas på söndagen.

Annonser