Försvara solidariska alkoholpolitiken

Flera riksdagspartier har på sina kongresser i höst diskuterat flera politiska förslag som riskerar urholka Systembolagets monopol och den restriktiva alkoholpolitiken. Blå Bandet/Sveriges Blåbandsförbund ser med oro på det och vill försvara en solidarisk alkoholpolitik.

Den framgångsrika svenska modellen att begränsa den totala alkoholkonsumtionen måste värnas för att därmed minska både direkta alkoholskador och indirekta skador, som att anhöriga blir lidande, säger Ann-Marie Lindgren, förbundsordförande i nykterhetsorganisationen, i en kommentar.

Hon betonar att alkohol inte är vilken vara som helst.
– Den är fortfarande ett allvarligt hot mot folkhälsan och måste därför fortsätta omgärdas med ett skyddande ramverk, säger hon.

Flera borgerliga partier har ställt sig positiva till att pröva gårdsförsäljning av vin, öl och starksprit – om inte detaljhandelsmonopolet hotas genom att EU-undantaget skulle kunna falla. Två statliga utredningar har kommit fram till att det är oförenligt med monopolet.

Men efter att en tredje utredning lämnats i slutet av 2021, så bereder regeringen nu frågan och håller på att ta fram ett lagförslag, enligt en debattartikel i september i Expressen av regeringspartierna.
Även Sverigedemokraterna vill se gårdsförsäljning av alkohol, likaså Centerpartiet som länge drivit frågan.

På sina olika kongresser i höst har Centern, Liberalerna och Moderaterna om alkoholfrågan uttalat sig för att kravet på att servera mat i samband med alkoholförsäljning ska tas bort, som Drugnews tidigare rapporterat.

Vad gäller Systembolagets monopolställning, så försvaras den av rödgröna oppositionen. Medan Moderaterna vill låta utreda om andra aktörer än Systemet också ska få sälja öl och vin, och även sprit i framtiden. M och Liberalerna vill att Systembutikerna utökar sina öppettider och även ska erbjuda kylda alkoholdrycker. Centern vill se sänkt åldersgräns till 18 år för att få handla där.

På Kristdemokraternas riksting debatterades inte alkoholfrågan alls, vare sig gårdsförsäljning eller Systembolagets framtid – detta trots att partiet på Socialdepartementet har ministeransvar för området.

Annonser