Kyld alkohol nytt Moderatförslag

Ett tydligt ställningstagande för sänkt skatt för öl från småskaliga producenter blev en av de frågor där Moderatstämman gick längre än vad partistyrelsen föreslagit. Partiet vill också att Systembolaget ska få sälja kylda alkoholdrycker.

Moderaternas partistämma i Umeå beslutade att partiet vill att öl producerat av småskaliga producenter ska ha en lägre alkoholskatt. Möjligheten till ett sådant undantag finns i EU:s regelverk. Partiet har tidigare haft uppfattningen att frågan ska utredas i samband med att så kallad gårdsförsäljning införs.

De förslag som partistämman ställde sig bakom handlade om sänkt alkoholskatt för öl från småskaliga bryggerier, men inte från till exempel småskalig produktion av vin.

Stämman ställde sig också bakom ett förslag om att Systembolaget, som man i och för sig vill avskaffa, ska få sälja kylda alkoholdrycker. Där hade partistyrelsen föreslagit att det yrkandet skulle anses besvarat med hänvisning till att man vil avvakta utvärdering från den ölbutik som Systembolaget har i Nordstan i Göteborg, där man har viss försäljning av tempererad öl.

Annonser