Ingen alkohol på KD:s riksting

[UPPDAT] Ingen debatt om alkohol och total enighet i narkotikapolitiken. Det är facit efter helgens riksting för Kristdemokraterna.


I helgen har Kristdemokraterna genomfört sitt riksting i Helsingborg. När det gäller alkohol- och narkotikapolitik var det en händelsefattig tillställning. Visserligen fanns det ett antal motioner om narkotika, som alla ville att partiet skulle markera sitt stöd för en fortsatt restriktiv narkotikapolitik.

Sara Skyttedal, toppar partiets EU-vallista. Foto: KD

Sara Skyttedal, en av Kristdemokraternas Europaparlamentariker, gjorde ett uppmärksammat utspel om att cannabis borde legaliseras för snart ett år sedan. Utspelet nämns inte uttryckligen i någon av motionerna, men det är troligt att åtminstone någon av motionerna inspirerats av den debatten. Partiledaren Ebba Busch sa inför EU-nomineringen att Skyttedal inte kunde fortsätta att använda cannabis som kristdemokrat.

TV4 Nyhetsmorgon frågade i lördags om hon hållit sig till det?
– Ja, självklart. Och jag kommer också att följa kristdemokraternas linje i den här frågan. Jag tycker det är rimligt att man följer partiets linje, som en av de främsta företrädarna, i alla frågor, svarade Skyttedal som efter en del dividerande åter toppar KD:s EU-vallista 2024.

Partistyrelsen föreslår i övrigt att alla tre motionerna ska anses besvarade. ”Vi behöver en restriktiv narkotikapolitik som motarbetar tendenser till drogliberalisering, samtidigt som vi behöver se till att droganvändare får en så effektiv och kvalitetssäkrad vård som möjligt”, skriver partistyrelsen i sitt yttrande.

Fredrik Wallén från Stockholm, en av motionärerna, var egentligen rätt nöjd med det som partistyrelsen skrivit, men yrkade ändå bifall till sin motion. I den hade han yrkat att Rikstinget skulle uttala att: ”Kristdemokraterna står för en restriktiv narkotikapolitik, där vi både arbetar mot den grova narkotikabrottsligheten och bevarar, samt utvecklar, arbetet mot ringa narkotikabrott genom bland annat fortsatt kriminaliserat eget bruk av narkotika.”

Anders Andersson, Kalmar län, som undertecknat en annan av narkotikamotionerna var ännu mer nöjd med partistyrelsens förslag. Han beskrev det som en markering mot drogliberalism och en markering för solidaritet.
– Det är ett skarpt yttrande och jag litar på partistyrelsen, sa Anders Andersson i debatten.

Det blev också lite argumenterande kring frågan om rökning. Per Sundin från Västernorrland hade motionerat om att Kristdemokraterna skulle arbeta för att Sverige skulle följa Nya Zeelands exempel och höja åldersgränsen för inköp av röktobak varje år med ett år i taget. Kristdemokraternas partistyrelse hade dock föreslagit att motionen skulle avslås. Trots att motionen fick en del stöd i debatten, blev rikstingets beslut också avslag på motionen.

Alkoholfrågan fanns inte alls på dagordningen på KD:s riksting och frågor som Systembolagets framtid och så kallad gårdsförsäljning, frågor där Kristdemokraterna som regeringsparti har ett avgörande inflytande, diskuterades inte alls.

Annonser