Skyttedal toppar KD-lista

Sara Skyttedal blir åter Kristdemokraternas toppnamn till Europaparlamentet. Det står klart sedan partiets partifullmäktige fastställt listan till EU-valet 2024. Skyttedal är kontroversiell och har bland annat förespråkat legalisering av cannabis.

I en överraskande vändning toppar Sara Skyttedal åter KDs lista till Europaparlamentet inför valet nästa år. Skyttedal hade först avsagt sig kandidaturen efter bristande stöd i den interna medlemsomröstningen. Sedan hon uppfattat att hon ändå hade ett brett stöd, tog hon strid mot nomineringskommitténs förslag David Lega. I voteringen i fredags ska hon ha vunnit med 43 röster mot Legas 33.

I slutet av 2022 gick Skyttedal ut i en debattartikel i Dagens Nyheter och argumenterade för legalisering av cannabis. Hon har även sagt att hon själv använt cannabis, men aldrig i Sverige. Hennes narkotikautspel ledde till intern kritik i partiet.

Även när det gäller andranamnet förlorade nomineringskommitténs förslag. Ella Kardemark, kommunalråd för Kristdemokraterna i Halmstad, fick andraplatsen i stället för Martin Hallander från Skåne.

— Jag är övertygad om att Sara Skyttedal kommer leda oss till ett starkt valresultat även nästa år, sa Ebba Busch på en pressträff efteråt.

• Sara Skyttedal, född 1986, valdes in i EU-parlamentet 2019. Hon har tidigare varit bl a ordförande i KDU, kommunalråd i Linköping och sitter i KDs partistyrelse.

Annonser