Jessica belönas för sitt antidrogarbete

Antidrog-aktivisten Jessica Vikberg, ordförande i RNS, fick i lördags på hundkapplöpningsbanan utanför Borås ta emot stipendium från Antes minnesförening. Den startades efter att en blott 23 år ung man avled efter en överdos av metedron.


Jessica Vikberg får utmärkelsen (3 600 kronor och blommor) för sitt långa engagemang mot narkotika. Hon mötte drogproblem redan i tonåren då en pojkvän valde ruset före kärleken.

Men även senare i livet som tulltjänsteman i Göteborg och från 2018 som ordförande i Riksförbundet narkotikafritt samhälle. Hon har byggt upp ett stort nätverk och opinionsbildar för en restriktiv drogpolitik. Dessutom driver hon #Narkopodden och intervjuar experter, tidigare missbrukare med flera, och lockar många lyssnare.

”Minnesföreningens målsättning överensstämmer med Jessicas egna mål om en narkotikafri uppväxt för ungdomar och ett övrigt narkotikafritt samhälle”, står det i motiveringen till utmärkelsen.

– Jag är både glad och hedrad, men det är en sorglig bakgrund till priset. Fantastiskt att de anhöriga orkar och kämpar vidare för en bra sak, säger Jessica Vikberg till Drugnews.

Antes minnesförening bildades efter att Andreas Ante Olsson avled 2009 av en nätdrog. Han var mycket engagerad i hundkapplöpningssport och var mycket ute på Borås Greyhound Park.

De tre senaste åren har därför ett minneslopp arrangerats där, och stipendium delats ut till hans minne. Minnesföreningen startades av hans anhöriga.

Annonser