Narkopodden 1 år – ”vi fortsätter”

#Narkopodden – om droger, kriminalitet och beroende – fyller ett år och har hittills hunnit publicera 20 avsnitt. ”Den har varit efterlängtad, många lyssnar och hör av sig – vi ska absolut fortsätta, säger Jessica Vikberg, RNS:s ordförande som också håller i micken.

Poddcasten är tänkt ”ge röst till alla dom som har kunskap och på olika sätt kommer i kontakt med drogproblem” – såsom ungdomar, skolpersonal, tullare, poliser, föreningar och personer som kommit ur missbruk.

– Det har blivit mycket känslor ibland, som när ex-beroende berättat om sina struliga liv, och hur de ljugit för alla, utom de som de missbrukade med. Två tjejer som haft det jobbigt fann varandra efter ett avsnitt. Det hörs i podden att vi gråter lite ibland, men vi skrattar mycket också, berättar Jessica Vikberg, som både leder Riksförbundet narkotikafritt Samhälle och gör poddintervjuerna, för Drugnews.

Poddsamtal om Krogar mot knark. Fr v Johanna Gripenberg STAD, socialborgarrådet Jan Jönsson, Jessica Vikberg, och Charlotte Rehn, hotellkedjan Choice. Foto: Privat

Samtalsämnena i Narkopodden har växlat mycket, allt från ”Krogar mot knark”, om anabola steroider, vara ung influenser och ta ställning, gängskjutningar, intervjuer med poliser och experter, om ”kvinnor och knark”, till tips för oroliga föräldrar. Och givetvis om cannabis.

Mest nedladdat och lyssnat hittills är avsnittet om ecstasyfabriker i Göteborg som tullen avslöjade och om cannabis – som lockat flera tusen lyssnare.

– Verklighetsbaserad krim och true-crime är populärt och avsnittet om ecstasyfabrikerna visar initierat hur brett Tullverket arbetar, roligt, jag är ju själv tullare. Och ämnet cannabis är hett, särskilt idag när vi bombas med legaliseringspropaganda. Föräldrar, lärare och unga vill veta mer för att kunna säga nej, säger hon.

Hon försöker följa nyhetsflödet. I våras var en inspelning klar att läggas ut då polisen i Stockholm gjorde razzia mot prostitution, där en känd programledare och krögare åkte fast med byxorna nere. Då gjorde Jessica snabbt en rockad och la ut ett redan inspelat avsnitt om människohandel med en tidigare polis och expert på Jämställdhetsmyndigheten som arbetat med just de problemen.

Hon gillar att nätverka och träffa människor. Poddgästerna får ge förslag på en framtida medverkande. Och föreningar och privatpersoner hör av sig med tips på inslagsämnen.

– Svårast har nog varit att ställa in ljud och sköta inspelningarna, jag är så himla oteknisk – men det går allt lättare. Roligt är att så många hör av sig och när jag var på regeringskansliet fick jag höra att flera följer podden – då visste jag att det inte bara är mamma och pappa som lyssnar, säger Jessica och skrattar.

Jessica Vikberg och Ulf Elfving. Foto: Pernilla Borg

Till sin hjälp har hon också haft radiolegenden Ulf Elfving som läst in påan och hårdrockmusikern Magnus Rosén som gjort introslingan till podden.

Corona-pandemin ledde till att hon blev smittad och fick stanna i karantän en period i juni. Men hon var snart kry och igång igen med nya intervjuer och gäster. Hon föredrar träffas direkt i sina mobila studios – ljudet och samtalen blir inte lika bra över telefon och vid digitala möten, tycker hon.

• Framtiden?

– Vi fortsätter absolut med Narkopodden. Jag vill ut mer i verkligheten och på fältet när virusläget tillåter det, följa olika yrkesgrupper som möter drogproblem. Vill också bredda bevakningen och göra fler poddar om tobak och alkohol. Göra hållbara avsnitt som är aktuella länge. Kanske ha med kändisar i programmet, men viktigast är att man har något att bidra med, säger hon.

Politiker och beslutsfattare hade hon tänkt fånga in och ställa mot väggen i Almedalen och i Järva för podden, men nu ställdes det ju in. Hon vill även bjuda in meningsmotståndare om drogpolitik.
– Jag är inte rädd för friska diskussioner om narkotika och annat, men det måste vara en ärlig debatt där vi lyssnar på varandra – jag vill inte släppa in ”trollen” som bara trumpetar om att legalisera, avslutar hon.

Nya avsnitt i Narkopodden släpps var tredje fredag – nu senast ett om tjejer och cannabis med psykoterapeuten Mattias Gullberg, som gjort djupintervjuer med unga flickor som missbrukat.

PODDTIPS

PODDTIPS – så gör du: skaffa bra utrustning, mikrofoner och inspelningsstudio (låna eller använd tyg som ekoavskärmare). Använd gärna manus, tänk på innehållet, ha trevlig ton, våga redigera bort det som inte tillför programmet, och våga misslyckas.

NÅGRA poddar inom ANDT och sociala frågor:
• Alkohol & Narkotikas podd (B)ruset
• IOGT-NTO:s medlemstidnings Accentpodden.
Narkopodden med Jessica Vikberg, RNS, och gäster (23 avsnitt)
Revanschpodden av Kris tidning vägen Ut.
• Psykiatrikern David Eberhards podd Hälsa för ohälsosamma
• IQ:s Fyllepodden (över 84 avsnitt, intervjuer med kändisar).
KSAN-podden (avsnitt ur kvinnoperspekiv).

Annonser