Litauen: ny regering vill ändra alkoholregler

VILNIUS Efter söndagens val i Litauen väntas en högermitten-allians ta över makten. Landets restriktiva alkoholpolitik kan komma att ses över och ett stödparti vill legalisera cannabis.


Det är kristdemokratiska Fosterlandsförbundet (TS-LKD) som fått 50 av de 141 platserna i parlamentet Seimas och nu avser bilda regering med hjälp av två liberala mindre partier – Liberala Rörelsen och Frihetspartiet som fick 13 respektive 11 platser. Och de leds alla tre av kvinnor.

Ledarna för nya konservativ-liberala koalitionen. Facimile från LRT.lt

Den nya majoriteten kan räcka för att ersätta nuvarande mittengröna regeringen. Dagens regering har klarat corona-krisen överlag väl, både vad gäller ekonomi och smittan, enligt Sveriges Radio. Men fått kritik för att inte göra tillräckligt mot ökande arbetslöshet.

Konservativa Fosterlandsförbundet har före valet sagt att den vill se över en del beslut som förra regeringen infört. Bland andra höjdes åldern för dricka till 20 år, restriktioner infördes för alkoholförsäljning och punktskatten höjdes. Litauen – som haft stora alkoholproblem – har även begränsat alkoholreklamen.

– Vad gäller olika förbud och restriktioner är vårt huvudbudskap att det inte kommer bli någon revolution när den nya majoriteten återkallar beslut från tidigare Seimas, sa konservativa ledaren Ingrida Šimonytė vid en pressträff i måndags.

45-åriga Šimonytė, som var finansminister 2009-2012, sedan parlamentariker och nu trolig nästa premiärminister, medgav att alkoholpolitikens effektivitet nu ska undersökas och att några ändringar kan det bli.

När det gäller legalisering av cannabis för nöjesbruk och prostitution, som ett av stödpartierna driver, så sa Šimonytė till public service tv-kanalen LRT i går kväll att det varit politiska motståndarnas ”skrämseltaktik” inför valet.
– Jag är rädd att du måste vänta till domedagen för många saker som våra motståndare under kampanjen varnat för ska hända, svarade hon på intervjuarens fråga om droger.

En chefredaktör och bedömare uppger dock för Sveriges Radio att konservativa partiet kan behöva gå med på några av Frihetspartiets krav för att kunna bilda regering då alternativen är få.

Vad gäller ”medicinsk cannabis” så röstade Litauens parlament 2018 igenom en lag som tillåter läkare att skriva ut cannabis-baserad medicin. Försäljningen kräver statlig licens.

Litauen – republik i Baltikum med cirka tre miljoner invånare, huvudstad Vilnius. Gränsar till Lettland, Belarus och Polen, samt ryska enklaven Kalingrad i sydväst. Blev självständigt från Sovjetunionen 1990. Medlem i EU och Nato sedan 2004.

Annonser