Estland återinför alkoholförbud

D212-EstoniaFlagMinimTALLINN Estlands regering vill återinföra förbudet att dricka alkohol på allmänna platser. Ett lagförslag håller nu på att fram.

Justitieministeriet sände i häromdagen  förslaget till andra departementet för samordning.

– Syftet med lagändringen är att medan nu konsumtion av alkohol tillåts överallt och kommunerna har rätt att införa dryckesförbud i stadsområden, så vill vi återställa det allmänna förbudet mot offentlig alkoholkonsumtion och ge kommunerna rätt att inrätta områden där att dricka alkohol är tillåtet, säger premiärminister Tavi Roivas till dagstidningen Postimees.

Fram till juli i somras fanns ett tidigare alkoholförbud, som togs bort. Men flera invånares reaktioner visade att man inte var nöjda med ändringen.
Regeringen strävar nu efter att föra en mer strikt alkoholpolitik, enligt Roivas.

Redan i augusti väckte Tallinns borgmästare planer på förbjuda dryckenskap på offenliga platser för att undvika gatubråk och våld i familjer, rapporterade Baltic Times.

Estland har en av Europas högsta konsumtion av alkohol per invånare och ett utbrett missbruk, som även utgör hinder för att framgångrikt behandla sjukdomar som tuberkulos, enligt WHO.

• En nykter kampanj om att inte dricka alkohol under september månad fick rekordhögt deltagande i år, omkring 8 000 personer anslöt sig via uppmaning på Facebook.

Annonser