Fem åtalas i stor droghärva på Darknet

Fem personer åtalas i en av de största narkotikahärvorna i landet någonsin, hundratals miljoner kronor har omsatts via droghandel på nätsidan Flugsvamp 2.0. Huvudmannen, en 27-åring från Lund, som drivit sajten, åtalas för synnerligen grova brott. Utredning fortsätter nu med att identifiera de cirka 600 säljarna och 17 000 köparna.

Polis och åklagare har i drygt två år utrett ärendet. Förundersökningen är på 11 000 sidor och åtalet lämnades i onsdags till Stockholms tingsrätt.

Läkemedel, doping och narkotika har handlats för uppåt 377 miljoner kronor på sajten via anonymiserade tjänster på marknadsplatsen på Darknet, det dolda internet. Cirka 324 000 överlåtelser/köp har gjorts. Betalningen skett med kryptovalutor som bitcoins och monero, som är knepigt att spåra.

Den huvudmisstänkte mannen från Lund frihetsberövades i september 2018 och har sedan suttit häktad. Han åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott och grov penningtvätt. Fyra medhjälpare misstänks ha hjälpt honom att tvättat pengar och lånat ut sina konton.

– Den huvudmisstänkte har möjliggjort försäljningen i den digitala miljön och har inte haft med narkotikan att göra rent fysiskt. De övriga personernas roll har bland annat varit att hjälpa till med att tvätta pengar åt huvudmannen, berättade Annika Wennerström, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet på Åklagarmyndigheten, vid en pressträff i onsdags.

ÅTAL MOT DROGNÄTHANDLARE Presskonferens med Björn Eriksson, NOA, Annika Wennerström och Tove Kullberg, båda åklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Foto: Drugnews

Hon beskriver handeln som ett ”Tradera för droger helt enkelt”. Där har läkemedel, cannabis, centralstimulantia, opiater och dopingmedel bytt ägare. Sajten har haft 14 servrar i olika länder som Tyskland, Holland och Lettland och ett digitalt moln i Nya Zeeland. Men handeln har varit inriktad på svenska köpare.

– Vi visar nu med åtalet att ingen som handlar med droger på internet går säker längre. Det går att spåra handeln även om den sker med kryptovalutor. Och köparna kanske tänker efter en gång extra, och helst avstår, innan de klickar en beställning i framtiden, säger Annika Wennerström till Drugnews.

Polisen har lagt ner stor energi på att följa pengaflöden och spåra handeln.
– Det har varit komplext och tekniskt avancerad utredning som pågått länge och kan visa på ett avancerat brottsupplägg. Vi har kontaktat 25 länder med rättsförfrågningar för att få hjälp med information, berättade polisinspektör Björn Eriksson vid Nationella operativa avdelning, NOA.

Vid tillslaget mot misstänkte huvudmannen i Lund i september 2018, så beslagtogs flera datorer och nära en halv miljon kronor i kontanter. Han åtalas även för att själv sålt droger i en roll som säljare och har tidigare varit aktiv på tidigare digitala sajter som Silkroad.

Flugsvamp 2.0 stängdes strax därpå, men en ny marknadsplats, Flugsvamp 3.0, öppnade en tid därefter och är ännu igång. Där instrueras intresserade hur de kan ladda ner anonymiserings-programmet Tor, öppna konto och börja shoppa bland drogutbudet. Först efter bekräftat att varorna levererats med post så får säljaren betalt med kryptovaluta.

• Är det som att hugga huvudet av en hydra och två nya växer upp igen?
– Ja, så kan man se det. Men vi kommer arbeta framöver mot administratören där och ta med oss erfarenheter från den här utredningen för att stänga ner den och andra marknadsplatser så snart som möjlig, svarar Björn Eriksson.

Flugsvamp – ett komplext digital nätverk. Bild: Polisen

Genom beslag av servrar och datorer har säljare och kunder kunnat identifieras och polisen kommer framöver att leta upp dessa. Polisen vill inte att de ska känna trygghet genom att de begått brott på Darknet.

Några av de cirka 17 000 köparna har visat sig ha avlidit, oklart om det är av droger de köpt på nätet.
– Vi har konstaterat ett 50-tal dödsfall av de köpare som vi identifierat, det är ganska många. Anledningen till att de avlidit vet vi inte, men kan konstatera att det inte är av ålder, säger han.

Rättegången mot de fem åtalade inleds 2 mars i Stockholms tingsrätt och väntas ta cirka 40 dagar. Huvudmannen som inte tidigare är dömd nekar till brott. Han riskerar dömas till minimum sex års fängelse om han fälls. Han har Thomas Bodström som försvarsadvokat.

• Polisens video om Operation Kinopio, hur den kanske största marknadsplatsen på internet för svenska drogkunder kunde stängas ner.

Annonser