Miljardmarknad för narkotika på darknet

En 40-årig man står åtalad för att ha skapat och drivit Flugsvamp 3.0, en av Sveriges största narkotikamarknader på internet. Ytterligare två personer åtalas för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.

En 40-årig man ska enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten ha varit ansvarig för Flugsvamp 3.0, en webbplats där köpare och säljare kunde handla med olika typer av narkotika. Flugsvamp 3.0 var en så kallad darknet-marknad, och använde sig av kryptovalutan bitcoin för att genomföra transaktionerna mellan köpare och säljare.

Enligt åtalet har det skett ett synnerligen stort antal överlåtelser av narkotika på webbplatsen, bland annat benzodiazepiner, cannabispreparat, centralstimulantia, hallucinogener, och opiater.

Under de nästan tre år som verksamheten pågick omsattes miljardbelopp. Åklagaren Henrik Söderman säger att brottslighetens sammanlagda värde har uppgått till i vart fall 6 491 bitcoin, vilket motsvarar ett dagsvärde på cirka 2,5 miljarder kronor.

Enligt åklagaren har de åtalade tjänat över 75 miljoner kronor på den olagliga verksamheten och han yrkar på att hela brottsvinsten ska förverkas till staten.

– Det har varit en komplex och utdragen utredning, men återigen visar svensk polis att kriminella inte kan känna sig säkra trots att man använder darknet som brottsplats, säger Björn Eriksson, gruppchef på nationellt it-brottscentrum vid polisens nationella operativa avdelning, Noa i ett pressmeddelande.

Utöver den 40-åriga mannen åtalas också två andra personer för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.

Flugsvamp 3.0 lades ner i november 2021 efter att polisen hade genomfört en rad husrannsakningar och gripanden i samband med utredningen.

Annonser