150 gripna i Darknet-tillslag

HAAG Minst 150 personer har gripits i global operation av polismyndigheter från USA, Europa och Australien mot narkotika- och vapenhandlare på krypterade delen av nätet kallat Darkweb, rapporterar Europol.

Bland de gripna är 65 amerikanska medborgare, 47 tyskar, 24 britter och enstaka från Italien, Nederländerna, Frankrike, Schweiz och Bulgarien. Inga uppgifter om gripna från Sverige i pressmeddelandet från Europol och Eurojust som samordnat insatserna.

Motsvarande över en kvarts miljard kronor i kontanter och kryptovalutor har beslagtagits, liksom 234 kilo narkotika (kokain, opioider, amfetamin, ecstasy med mera) och 45 skjutvapen vid razziorna som gick under namnet ”Operation Dark HunTOR”.

Operationen är en fortsättning på tidigare tillslag mot krypterade DarkMarket, som då var världens största illegala marknadsplats på darkweb. Det aktuella ingripandet har mer riktats mot storförsäljare och köpare av illegala varor som misstänks deltagit i tiotusentals transaktioner.
Inom ramen av operationen så har italienska myndigheter lyckats stänga två ytterligare webbplatser som sålt olagliga varor på Darknet och gripit fyra administratörer.

Jean-Philippe Lecouffe. Foto: Europol

I en kommentar till operationen säger Jean-Philippe Lecouffe, Europols biträdande exekutiva direktör:
– Poängen med operationer som den idag är att uppmärksamma kriminella som verkar på det mörka nätet om att brottsbekämpande samhället har medel och partnerskap att avslöja dem och hålla dem ansvariga för deras illegala aktiviteter – även på områden av Darkweb.

Annonser