10 000 narkotikaköpare identifierade

I februari åtalades personer bakom landets största narkotikamarknadsplats på nätet, den sk Flugsvamp 2.0. Nu meddelar polisen att 10 781 misstänkta köpare har identifierats med personnummer.

När åtalet mot fem personer – misstänkta organisatören och hans medhjälpare i härvan – kom i våras (se Drugnews-artikel), så framgick att utredarna även fått information om 17 000 misstänkta köparkonton och cirka 600 säljarkonto på drogsajten som varit kopplad till Darknet. Via sajten har bl a läkemedel, cannabis, centralstimulantia, opiater och dopingmedel bytt ägare. Affärerna har gjorts med digitala valutor och servarna varit placerade i olika länder.

Nu har alltså över 10 000 köpare identifierats i Sverige, varav 214 av dem har hunnit avlida.
– Troligen kommer flera tusen ytterligare köpare kunna identifieras. Det finns en idé om att Darknet är en dold del på internet och det här visar att det inte stämmer, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på Noa, i ett pressmeddelande.

Enligt polisen har tre köpare redan dömts i tingsrätten – en till två års fängelse, en av de andra till 120 dagsböter och den tredje till skyddstillsyn med samhällstjänst. Dessutom har 7 706 personer fått sina konton avstängda hos bitcoins-återförsäljaren Goobit och 4 244 personer hos Safello, på grund av misstänkta affärer på Flugsvamp.

Men polisen har inte för avsikt att utreda alla drogköpare vidare om brott.
– Att lagföra 10 000 köpare kan inte vara vår målsättning och är svårt att motivera resursmässigt. Däremot borde vi få kunna lämna över informationen till socialtjänsten för att de personer som har ett missbruk av narkotika ska kunna få den hjälp de behöver. Sekretesslagstiftningen lägger dock hinder i vägen, något vi bett justitiedepartementet att titta närmare på och vi avser att gå in med en hemställan till regeringen, säger hon.

Drogsajten Flugsvamp 2.0 stängdes ner efter polisens razzia mot de misstänkta bakom 2018, men det har uppstått ny säljplats för droger. Förhandlingen i Stockholms tingsrätt pågår fortfarande med de fem åtalade och avslutas på måndag. Huvudmannen är häktad och misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott och grov penningtvätt och riskerar flera års fängelse.

Annonser