Tyskland stoppar rysk drogsajt

FRANKFURT Tyska myndigheter uppger att de i samarbete med USA lyckats stänga en ryskspråkig illegal internetsajt, ”Hydra Market”, på dolda delen av nätet, som varit specialiserad på omfattande drogförsäljning.

Dataservrar och kryptovalutor värt 23 miljoner euro (cirka 236 miljoner kronor) har beslagtagit vid tillslag i Tyskland, berättade federala tyska kriminalpolisen BKA och Frankfurts åklagarmyndighet i tisdags för pressen.
Razzian hade föregåtts av omfattande utredningar tillsammans sedan 2021 där även amerikanska myndigheter varit inblandade.


Rysk drogsajt stoppas. Från tyska polisens och åklagares pressmeddelande.

Enligt utredarna är ”Hydra Market-plattformen troligen den illegala marknadsplatsen med högst omsättning i världen” på Darknet”, den dolda delen av internet. Varor för motsvarande minst 12 miljarder kronor ska ha sålts där bara under 2020.

Sajten grundades 2015 och har använts för att sälja narkotika, stulna kreditkortsdata, förfalskade ID och ”digitala tjänster” och hade omkring 17 miljoner användare och 19 000 registrerade säljare, enligt tyska åklagare.

I USA tillkännagavs samma dag amerikanska finansdepartementet att sanktioner och blockering av konton knutna till Hydra och Garantex, en kryptovalutabörs på Darknet som påstås främst verka från Moskva och Sankt Petersburg, enligt Reuters.

• I oktober 2021 greps 150 personer i global operation, samordnad av bl a Europol, mot narkotika- och vapenhandel på Darknet. Flera av de gripna var tyskar, amerikaner och britter. Stora mängder kontanter, kryptovalutor, droger och skjutvapen beslagtogs.

Annonser