Långt fängelsestraff för drogsajt-ägare

Darknet-sajten Flugsvamp 2.0 har kallats ”Blocket för droger”. Nu har grundaren och administratören dömts till 11 år och 8 månaders fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott av Svea hovrätt. Men 30-åringen hann fly landet före domen.


Mannen från Lund hade tidigare friats av Stockholms tingsrätt från åtalet som pekat ut honom som ansvarig för nätmarknadsplatsen där narkotika, doping och läkemedel saluförts under 3,5 år. Men hovrätten gjorde en annan bedömning och fällde honom.

Bland annat har omfattande skriftlig bevisning använts i hovrätten och olika bitcoins-konton spårats. Textanalyser av det som mannen skrivit på olika forum som åklagarna presenterat har övertygat domstolen om att det är den åtalade mannen som var ansvarig för Flugsvamp 2.0

– Det är bevisat att den åtalade mannen har varit ensam administratör och ansvarig för Flugsvamp 2.0 under de nästan 3,5 år som narkotikamarknadsplatsen har varit verksam. Värdet av den brottsliga verksamhet som har bedrivits på marknadsplatsen har uppgått till flera hundra miljoner kr. Det har varit fråga om en synnerligen organiserad verksamhet – för vilken mannen varit huvudman – som har varit ägnad att leda till en omfattande spridning av narkotika, säger hovrättsrådet Sven Jönsson i en kommentar.

Innan mannen greps i september 2018 hade över 311 000 försäljningar skett på sajten, ett beställarklick på nätet sedan kom drogerna via posten. 548 säljarkonton och 17 000 köparkonton fanns registrerade och 30-åringen hade tagit ut procent på handeln (som i huvudsak skedde via kryptovalutan bitcoins) och blivit mångmiljonär. Utredning avslöjar hur han rest runt världen, bott på lyxhotell och köpt dyr bil.

Vid gripandet 2018 beslagtogs i hans bostad flera mobiltelefoner, datorer, hårddiskar, USB-minnen strax före han planerade flytta utomlands till Dubai. Han har haft företag registrerade runt världen och haft många konton hos olika bitcoins-växlare.

Under våren följde han förhandlingarna i hovrätten, men när häktningsyrkande lades fram av åklagarna så försvann han och är nu efterlyst internationellt. Polisen är ganska säker om att han nu finns i Turkiet, enligt TT.

Förutom synnerligen grovt narkotikabrott, så döms han till grovt penningtvättbrott, dopingbrott och brott mot lagen handel med läkemedel, samt urkundsförfalskning.

Staten kräver även via domstolen att han ska betala in en beräknad vinst på 1 479 bitcoins, vilket motsvarar cirka 315 miljoner kronor.

Hans försvarsadvokat Thomas Bodström säger till TT att han finner domslutet ”helt ensidigt” och underkänner processen. Han hävdar att åklagarna har kommit med nya yrkanden, bevis och materiel som inte försvaret fått se, ”så jag räknar med att det här kommer att tas om i hovrätten”.

30-åringen är den första svensk som åtalats och dömts för att administrera en droghandelsplats på nätet. Åklagarna tycker att domen visar att det inte går bedriva brott och gömma sig på Darknet längre.
Förebilden för droghandelssajter var länge Silkroad som drevs av en amerikan, greps av FBI och dömdes till livstid. Han fick efterföljare både globalt och i Sverige på dolda nätet (Darknet). Flugsvamp stängdes efter ett internationellt tillslag 2014, vem som administrerade den ännu oklart. Flugsvamp 2.0 släcktes alltså 2018, men både 3.0 och 4.0 har senare öppnats och stängts ner.

Annonser