Två män åtalade för 47 kilo kokain

Två män har åtalats vid Helsingborgs tingsrätt för synnerligen grovt narkotikabrott. De båda greps i mitten av december och i samband med det hittade tullen 47 kilo kokain.


Det var Tullkriminalens spanare som upptäckte två obehöriga, maskerade och mörkklädda personer som rörde sig bland containrarna i Helsingborgs hamn i mitten av december ifjol.  De bar på väskor och verkade leta efter en särskild container.

Personerna lyckades dock ta sig ut från själva containerplatsen. Men en stund senare greps två män, som nu har åtalats, bland stenblocken vid Fiskepirsgatan som går längs med havet. Genom att följa skoavtryck i det tunna snötäcket upptäckte tullkriminalen och polis tre väskor som tryckts in i en glipa mellan pirens stenar.

– I väskorna fanns det drygt 47 kilo kokain som i missbrukarledet är värt minst 43 miljoner kronor. Beslaget bekräftar det vi länge har misstänkt, att det finns en direktlänk till Helsingborg från Sydamerika där kokainet produceras, säger Erik Friberg chef för Tullverkets kriminalavdelning Syd i en kommentar .

De båda männen är albanska medborgare. Enligt Helsingborgs Dagblad kom de till Sverige bara två dagar innan de greps och det finns uppgifter som tyder på att de tänkte att lämna Sverige några dagar senare.

Annonser