Nya Zeeland: ingen legalisering

WELLINGTON När alla röster sluträknats så konstateras att förslaget att tillåta nöjesbruk av cannabis inte fick tillräckligt med stöd i folkomröstningen i Nya Zeeland – även om det var mycket nära.


I fredags presenterades slutresultatet av valet i Nya Zeeland – 50,7 procent hade röstat nej och 48,4 procent röstat ja till att tillåta till lagförslaget om inköp i licensierade butiker och rekreationellt bruk av marijuana för de som fyllt 20 år och äldre.

Det betyder att avståndet krympte från de preliminära siffrorna en vecka tidigare, 53,1 visavi 46 procent, som Drugnews tidigare rapporterat. Men då hade inte alla utlandsröster hunnit räknas. Det skilde bara drygt 67 662 röster mellan ”Yes” och ”Nope”, totalt deltog drygt 2,9 miljoner nyzeeländare.

Premiärminister Jacinda Ardern, NZ.

Premiärminister Jacinda Ardern (Labour) – som berättat att hon använt cannabis ”för mycket länge sedan” – ville inte före valet berätta hur hon skulle rösta i cannabisfrågan, men att majoritetens beslut skulle gälla. Efteråt sa hon att hon röstat ”yes” till legalisering, enligt nyhetssajten RNZ.

Folkomröstningen gjordes i samband med parlamentsvalet i oktober, där även 65,2 procent röstade för att tillåta assisterad dödshjälp.

I själva parlamentsvalet fick Labour partiet – när sluträkningen var klar – över hälften av rösterna och därmed egen majoritet (65 av 120 parlamentsplatser). Valdeltagandet var rekordhögt, 82 procent av de röstberättigade, rapporterar AP.

• Lagförslaget ”Cannabis Legalisation and Control Bill” (pdf-fil, 65 sidor, utkast).

Annonser