Vermont 11:e delstaten som legaliserar

MONTPELIER. Vermonts republikanske guvernör Phil Scott skrev den 7 oktober under ett lagförslag som godkänner att cannabis för rekreationellt bruk kan börja säljas legalt, men först från 2022. Därmed blir den lilla delstaten den elfte i USA som legaliserar.

Phil Scott, guvernör från 2017 i Vermont.

Även om Vermont i nordöstra USA redan för två år sedan legaliserade innehav och användning av marijuana för nöjesbruk ville inte lagstiftarna vid den tiden godkänna produktion och försäljning av drogen. I september gav de dock sitt slutgiltiga godkännande till lagförslaget som nu även guvernören skrivit under på.

Vermont är därmed den andra delstaten efter Illinois 2019 som genomför den här reformen via politiken, utan att det hållit någon folkomröstning.

I en intervju med cannabisindustrins nyhetssajt Marijuana Business Daily säger Steven Hawkins, ledare för lobbygruppen Marijuana Policy Projekt (MPP), som stått bakom kampanjen att legalisera:
– Betydelsen av Vermonts beslut att legalisera och reglera cannabisförsäljning, särskilt i en delstat med en republikansk guvernör och genom en lagstiftningsprocess kan inte överskattas.

Hawkins kallar det ett historiskt drag, en vändpunkt för MPP, som kan komma att inspirera andra delstater som är i färd att legalisera. Enligt Marijuana Business Daily innebär nyheten en viktig seger för USA:s cannabisindustri som nu kommer att växa sig ännu starkare.

Även om guvernör Scott inte har skrivit under ett färdigt lagförslag som reglerar hur försäljning och produktion ska gå till, tillåter han i vilket fall att lagstiftningen kommer att införas utan att han lägger in sitt veto. Försäljningen kommer emellertid inte att starta förrän i maj i några befintliga dispensärer med medicinsk marijuana-licens och för nya säljställen i oktober 2022, enligt Mountaine Times.

Guvernören är bekymrad på en rad punkter som han vill se åtgärdade av lagstiftarna. Bland annat att de vaping-produkter som säljs inte kommer att äventyra folkhälsan i delstaten och marknadsföringen regleras så att inte ungdomar lockas att använda cannabis. Guvernör Scott vill också se ökade polisinsatser mot drograttfylleri.

Hans oro är befogad, särskilt när det gäller trafiksäkerheten. Andra delstater som legaliserat har sett en kraftigt ökad trafikdödlighet på grund av att föraren som orsakade olyckan har varit marijuanapåverkad. I Colorado ökade antalet dödsfall i trafiken av det skälen från cirka 40 år 2006 till 120 år 2018. I delstaten Washington som legaliserade samtidigt som Colorado, såg man en fördubbling av de marijuanarelaterade dödsolyckorna första året efter legaliseringen, har Drugnews rapporterat tidigare.

Vermont är ren liten delstat med bara knappt 625 000 invånare, men cannabisförsäljningen beräknas ändå nå cirka motsvarande två miljarder kronor redan under 2023 och sedan fortsätta att öka under de närmast följande åren.

De övriga amerikanska delstaterna som legaliserat cannabis för nöjesbruk är Colorado och Washington 2012 (försäljningen startade 2014), Oregon, Alaska och huvudstaden Washington DC 2014, Maine, Massachusetts, Nevada och Kalifornien 2016, Michigan 2018, Illinois 2019, enligt Wikipedia.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Annonser