Risk för dominoeffekter av legalisering

SANTA FE/ AUSTIN Amerikanska delstaten New Mexicos legalisering av cannabis 1 april sätter press på grannen Texas – ett scenario vi kan komma att se även i Europa, skriver Staffan Hübinette i en analys.

När en delstat eller ett land legaliserar cannabis ökar trycket på grannarna. Cannabisindustrin talar i termer av dominoeffekt. Det blir helt enkelt svårare för grannar med förbud att stå emot. Cannabishandel över gränserna ökar och förbudsstaterna ser vinsterna och skatteintäkterna som de egna invånarna genererar hamna hos grannen.

Texas är USA:s näst folkrikaste delstat med närmare 30 miljoner invånare. New Mexico har endast 2,1 miljoner. Men när New Mexico nu vid månadsskiftet legaliserar för rekreationellt bruk för vuxna, som 19:e delstat i USA:s gröna cannabisvåg, så räknar cannabisindustrin med att många Texasbor kommer att besöka New Mexico för att handla drogen.

Texas har hittills legat bland de fem delstaterna med lägst cannabisanvändning bland ungdomar, 15,5 procent (använt senaste månaden 18-25 år), mot New Mexicos 23,5 procent och Vermont som ligger högst med 39 procent, enligt NSDUH (National Survey on Drugs and Health).

Det ska därför bli intressant att se om legaliseringen i New Mexico kommer att påverka användningen i granndelstaten och kanske på sikt tvinga Texas att legalisera.

Enligt cannabissajten Marijuana Business Daily så förväntas Texas spela en nyckelroll för att driva på marijuana-försäljningen och återförsäljare i New Mexico har etablerat sig nära gränsen till Texas.
Och cannabisförsäljningen i New Mexico väntas nå 400 miljoner dollar inom fem år, enligt MJBiz.

– Våra studier visar att 40 procent till 42 procent av all cannabisanvändning för vuxna kommer från inköp utanför delstaten, särskilt Texas, sa Duke Rodriguez, vd för delstatens största cannabisföretag, Arizona-baserade Ultra Health, till Santa Fe New Mexican ifjol.

Förväntat cannabisförsäljning efter legaliseringen. Graf sammanställd av S Hübinette

Ett liknande scenario är troligt även i Europa. Att Malta nu legaliserat odling och innehav för eget bruk markerar ett första viktigt steg, men kanske inte direkt påverkar andra länder så mycket med tanke på läget. Men om Tyskland, Nederländerna, Luxemburg och Schweiz går vidare med sina planer på legalisering kommer dominoeffekten att slå till och trycket mot grannländer, inklusive de nordiska länderna, att öka.

En legalisering innebär därför inte bara att cannabisanvändning för den enskilde tillåts och risk för ökade hälsoskador. Även en ny legal marknad och cannabisindustri växer fram vars drivkraft i likhet med tobaks- och alkoholindustrin är att generera vinst till sina ägare och där vinst går före folkhälsa, vilket tenderar att driva upp konsumtionen. Och där spelar geografiska gränser mindre roll.

Att en legalisering står i strid med FN:s narkotikakonventioner och inget land ännu reagerat på att Uruguay och Kanada legaliserat cannabis och att USA trots federalt förbud tillåter delstater att legalisera gör inte saken bättre. Tvärtom innebär detta att den ”kollektiva säkerheten” satts ur spel och de delstater och länder som vill upprätthålla ett förbud är hänvisade till att sköta försvaret på egen hand.
Det vore en fin present till cannabisindustrin.

Etiketter:

Annonser