Luxemburg och Schweiz vill legalisera

LUXEMBURG/BERN Storhertigdömet Luxemburg kan bli först i Europa att legalisera hemmaodling och cannabis för eget bruk. Regeringen hoppas att det ska hålla användare borta från illegala marknaden. Även Schweiz kan ta steg för tillåta drogen.

Förslag om att vuxna över 18 år ska få odla upp till fyra plantor cannabis i bostäder, på balkonger och trädgårdar för eget bruk och handla frö i butiker eller via nätet. Det tillkännagav i fredags koalitionsregeringen med Liberaler, Socialdemokrater och De Gröna är på gång och parlamentet ska nästa år fp ta ställning.

Politikernas förhoppning är att det ska minska kriminalitet och svarta marknaden med cannabis, rapporterar The Guardian. Att röka och inneha cannabis på allmän plats blir dock fortsatt förbjudet, även om böter föreslås ska sänkas kraftigt.

Redan 2018 meddelade Luxemburgs regeringen planera på att liberalisera cannabislagarna och inrätta en nationell produktionskedja och statligt reglerad distribution. Men pandemin har försenat detta, och grannstater har oroats för det skulle medföra en drogturism till det lilla landet med en drygt halv miljon invånare dit många dagligen pendlar för att arbeta.

Justitieminister Sam Tanson (De Gröna)

Justitieminister Sam Tanson beskriver nu lagförslaget att tillåta inhemsk hemodling, produktion och konsumtion som ett första steg.
– Vi tyckte vi måste agera, vi har problem med droger och cannabis är den som används mest och utgör en stor del av den illegala marknaden. Vi börjar med att låta folk få odla det hemma, säger hon.

Senare steg med statligt kontrollerade produktion och försäljning av cannabis för att säkerställa kvalitet, men även få skatteintäkter kan komma senare, som ”i första hand ska användas för prevention, utbildning och hälsovård inom breda fältet beroende”.

Det skulle innebära att Luxemburg kan bli första land i Europa att legalisera cannabis och därmed följa efter Uruguay, Kanada och flera delstater i USA som idag reglerar och tillåter bruk, produktion och försäljning för rekreationellt bruk. Något som går emot FN:s narkotikakontroll-konventioner som bara tillåter narkotika för forskning och medicinsk användning.

En grön cannabisvåg i EU är nog långt borta och i unionen är hälsa och narkotikapolitik nationella ansvarsfrågor för medlemsländerna.

Men i länder som Italien, Malta och Tyskland förs diskussioner om att se över cannabislagar, medan en majoritet i Spaniens parlament nyligen motsatte sig en legalisering.

Förra veckan meddelade Schweiz att lagförslag för legalisera produktion och konsumtion för nöjesbruk och medicinsk användning ska tas fram efter att en parlamentarisk kommission kommit fram till att drogen inte längre borde förbjudas. Drogen ska regleras för att kontrollera ”cannabismarknaden för bättre skydd för ungdomar och konsumenter”. Detaljer om lagförslaget återstår dock att se, enligt The Local.

Annonser