New York legaliserar cannabis

ALBANY Delstaten New Yorks politiker har beslutat legalisera nöjesbruk av cannabis för privatpersoner över 21 år. Den långtgående lagen tillåter bl a hemodling och stort mängdinnehav. Delstaten hoppas att marijuanahandeln ska ge tre miljarder kronor i skatteintäkter per år.


Efter flera års debatt om att legalisera cannabis, som tillbakavisats varje gång, så lyckades demokrater i tisdags driva genom ett lagförslag i delstatens politiska forum. Efter lång debatt i delstatshuvudstaden Albany antogs förslaget med stor majoritet i assembly-församlingen (100 – 49) efter först godkänts i delstatssenaten (40 – 23).

Några i senaten varnade för att ungdomar kommer uppfatta beslutet ”som att ja, det är alright att använda marijuana” och republikanledare Rob Ortt sa att legaliseringen kommer ”skada hälsan och säkerheten för new-yorkare”, rapporterar New York Post.

En Assembly-kvinna (demokrat), som stödde marijuana-beslutet, jämförde det med ”när vi fick bort alkoholförbudet 1933”.

Guvernör Andrew Cuomo

Guvernör Andrew Cuomo (demokrat) berättade via twitter att han snabbt skrev under lagförslaget. ”Det här är en historisk dag”. Och att beslutet automatiskt lyfter bort tidigare marijuana-bestämmelser och kommer ”ge marginaliserade grupper rättvisa”.

Vid sidan av att med marijuanaförsäljning stärka delstatens skatteintäkter, så hoppas delstatspolitikerna att orättvisa cannabisrelaterade polisingrepp och domar mot minoritetsgrupper nu ska upphöra. Cirka 94 procent av gripande i New York ifjol var mot svarta och spansktalande latinos/hispanics, enligt en polisstudie som kanalen NPR och SVT rapporterar om.

De nya budget och marijuana-lagarna blir ganska långtgående. De som fyllt 21 år får köpa, använda, inneha (85 gram respektive 2,2 kilo lagrat på ”säkert ställe”), transportera och även ge drogen vidare till andra som har åldern inne. Hemodling av sex plantor cannabis (högst tolv plantor per hushåll) blir lagligt.

En cannabismyndighet ska bildas och regler kring tillverkning, distribution, och licensiering och säljställen tas fram. Legal försäljning och ”konsumtionsställen” kan finnas på plats om något år. Och business med hemkörning av cannabis ska tillåtas, enligt New York Times.

Det blir i princip tillåtet att röka cannabis i samma miljöer där det idag är tillåtet röka tobak. Men blir fortsatt förbjudet använda drogen på arbetsplatser, skolor eller i trafiken. Polis får bara kontrollera vid förarplatsen och inte i bagaget, exempelvis. Smidigare säkrare drogtest-apparater av bilförare vill hälsodepartementet låta ta fram.

Kritiker har varnat för cannabislegaliseringen, främst av hälsoskäl. Bland andra delstatens läkarförbund och föräldra-skolgrupper.

Det har även höjts röster mot att låta en legal mångmiljard-industri växa fram som påstås skapa många nya jobb och skatteintäkter till delstaten — på cirka 350 miljoner dollar årligen. Men nog inte kommer balansera de ökade samhällskostnader för ökat cannabisbruk och hälsoskador. (Av skatteintäkterna i New York från framtida cannabisförsäljning uppges 40 procent ska gå till skolor, 40 procent till fond för social rättvisa, och resterande 20 procent till behandling och information om drogproblem).

Cannabis är dock fortfarande narkotikaklassat och olagligt på federal nivå i USA. Även om hittills ett femtontal delstater har legaliserat drogen för nöjesbruk. Men det politiska beslutet i New York är en stor framgång för cannabisvännerna. Även granndelstaten New Jersey är på gång att tillåta och reglera cannabis sedan guvernör Philip Murphy nyligen undertecknade ett lagförslag.

Kevin Sabet,  SAM.

• Kevin Sabet, president i SAM ( Smart Approches to Marijuana), som arbetar mot legalisering och kommersialisering av cannabis i USA, och var med i en hearing i mars inför omröstningen i News York, skriver på twitter efter delstatens beslut:

Jag bryr mig inte om en delstat legaliserar. Eller alla femtio. Vi kommer alltid att utbilda, informera och försvara hälsa och rättvisa. Och vi kommer aldrig att glömma att hålla denna (marijuana/red) bransch ansvarig. Någonsin.”

Annonser