USA: cannabis legaliseras federalt?

WASHINGTON DC Representanthuset röstade med liten majoritet i fredags för att federalt avkriminalisera och kommersialisera marijuana. Men lagförslaget More Act väntas inte att passera även Senaten i kongressen.


Röstsiffrorna sent i fredags eftermiddag svensk tid i Representanthuset om det demokratstödda förslaget blev 220 för och 204 emot. Tre republikaner stödde majoriteten, medan två demokrater röstade nej, rapporterar CNN.

Lagförslaget kan komma hindra federala myndigheter att neka statliga arbetare tillstånd på grund av cannabisanvändning. Och krigsveteraner som lider av posttraumatisk stress kan få rekommenderas medicinsk marijuana av Veteran-administrationen. Och intäkter genom skatt på marijuana-försäljning föreslås.

En legalisering på federal nivå skulle även göra det lättare för cannabisbolag att kunna göra affärer och klara dagens restriktioner i USA:s banksystem, såsom öppna bankkonto och få lån.

Dessutom kan straffregister raderas för personer som dömts för mindre cannabisbrott utan våldsinslag.
– Sådant kan förfölja färgade människor och påverka deras liv och karriär på obestämd tid- och göra det svårt att få jobb, hitta bostad, nekas tillgång till federala förmåner, få ekonomisk stöd vid universitet och vägras att rösta. Det är därför vi gör det här, sa majoritetsledaren Steny Hoyer (Demokrat) i Representanthuset, enligt CNN.

Demokrater i Senaten har tidigare lagt liknande legaliseringsförslag, men varken det eller det nu antagna More Act i Representanthuset väntas klara tröskeln på 60 röster för att passera i överhuset Senaten.
Ett liknande förslag antogs i december 2020, men fördröjdes sedan av val och pandemin och i mars avled senatorn som drivit förslaget före en ny omröstning.

I USA har hittills ett 20-tal delstater legaliserat cannabis för nöjesbruk och i 37 delstater är det tillåtit för medicinskt bruk. Enligt tidningen Forbes skulle fredagens omröstning i Representanthuset kunna bli ett första steg mot en legalisering i hela landet.
Frågan är dock hur More Act kan påverka beslut och lagar på delstats och lokal nivå om marijuana, vilket är oklart.

Inför fredagens omröstning hade flera aktier i cannabisbolag rusat i höjden. Men efter tidigare upp- och nedgångar kan flera sparare vara mer försiktigare nu.
– Det finns fortfarande mycket att hämta in på aktierna och det är klart att en legalisering skulle ge en boost för sektorn. Men man kanske håller huvudet kallt denna gång innan man hoppas på hajptåget i cannabissektorn, säger Frida Bratt, sparekonomi på Nordnet, till TT.

Kevin Sabet, SAM. Foto: Drugnews

Cannabiskritiska Smart Approaches to Marijuana (SAM) beklagar att förslaget passerade Representanthuset.
– Big Pot bryr sig inte om social rättvisa eller jämlikhet, deras enda bekymmer är vinst. Förslaget är en rökridå från Altria Philip Morris och deras Big Tobacco-gäng av investerare, säger Kevin Sabet, president för SAM, i en kommentar.

Annonser