Oklahoma: nej till legalisera marijuana

OKLAHOMA CITY Amerikanska delstaten Oklahomas väljare röstade med klar majoritet i tisdags nej till förslag att legalisera marijuana för nöjesbruk och införa säljskatt på drogen. I delstaten finns sedan tidigare många cannabisställen som får sälja för medicinskt bruk.


Förslaget 820 skulle gjort Oklahoma till den 22:a delstaten att tillåta innehav och försäljning fullt ut marijuana för rekreationellt bruk till invånare som fyllt 21 år. Och även möjliggöra personer dömda för marijuana-relaterade brott att radera dem ur sitt register (som skett i flera andra delstater).

Men nej-sidan lyckades med en kampanj i sista stund stoppa legalisering med stöd av religiösa ledare, brottsbekämpande myndigheter och skoladministratörer med flera samla över 61 procent av rösterna, mot jasidans nära 38 procent.
I alla 77 län vann nej-sidan, i huvudstaden Oklahoma City var det bara ett fåtal röster som avgjorde, medan landsbygdsområden mer tydligt röstade emot legalisering. Nu förblir Oklahomas cannabislagar som de är.

Förespråkarna har argumenterat för att en legalisering skulle ge stora skatteintäkter, som kunde användas för att bekosta kommuner, domstolar, skolor, missbruksvård och delstatens allmänna intäktsfonder. Och få bort Oklahomas invånare – som vill röka på och hantera drogen – borta från i straffrättsliga systemet.

Cannabisbolag har hoppats kunna utvidga handeln i delstaten från att kunna sälja marijuana inte bara i medicinskt syfte – vilket ökat kraftig efter tillåtits för fem år sedan i över 2800 licensierade butiker, och 400 butiker bara i Oklohama City – till även sälja för nöjesbruk och tillverka fler cannabisprodukter, enligt The Oklahoman.
Men nu riskerar de drömmarna gå upp i rök, åtminstone i Oklahoma, och tills vidare. På planerade segerfesten för 820-förslaget, var stämningen dämpad. Men flera ser resultatet ”bara som halvtid” i matchen om att göra hela landet grönare.

Oklahomas guvernör Kevin Stitt (republikan) och delstatens justitieminister välkomnade folkomröstningens resultat och upprepade målet att ingripa mot svarta marknaden och en organiserad brottslighet som ökat sedan medicinsk marijuana tilläts.
– Jag är engagerad i att skydda Oklahomaborna och min administration kommer att fortsätta att hålla dåliga aktörer ansvariga och slå ner på illegala marijuanaoperationer i vår delstat, säger guvernören rapporterar Associated Press.

Kevin Sabet, president of SAM.

• Cannabis-motståndaren Kevin Sabet, som leder SAM (Smart Approaches to Marijuana) och sett delstat efter delstat legalisera senare, år var nöjd: ”Dagens avslag mot marijuana (i Oklahoma) är en enorm vinst för folkhälsan, allmän säkerhet och sunt förnuft”, säger han.

I höstas fick invånare i fem delstater i mellanårsvalet även ta ställning till förslag att legalisera cannabis för vuxna. I Maryland och Missouri sa en majoritet ja, medan Arkansas, North Dakota och South Dakota röstade nej.

Annonser