Moilanen: Läget är svårbedömt

WIEN Läget i är svårbedömt. Det säger Peter Moilanen från Narkotikapolitiskt center till Drugnews efter veckans session hos FN:s narkotikakommission.

FN:s narkotikakommission (CND) årliga sessionsvecka i Wien har avslutats. En av dem som varit där är Peter Moilanen från Narkotikapolitiskt center. Han menar att läget just nu är svårbedömt.

– Å ena sidan blåser liberaliseringsvindar för cannabis, med seminarier i FN:s högborg som handlar om legalisering och surret handlar om Tysklands planer. Allt på tvärs mot FN-konventionerna, säger Peter Moilanen.

– Samtidigt blir legaliseringsförespråkarna ifrågasatta då de positiva resultaten inte riktigt kommit och på senare tid blivit ifrågasatta, säger Moilanen.

Han hänvisar bland annat till att veckan inleddes med svidande kritik av FN-organet INCB mot hittillsvarande legalisering.
– En kritik som gav energi hos den stora majoritet som inte vill legalisera, säger Peter Moilanen.

Han berättar också att den organisation som samlar det civila samhällets aktörer, Vienna NGO Committe,  valde en preventionsförespråkare och legaliseringsmotståndare till ny ordförande: Matej Kosir, från Slovenien.
– Också ett tecken i tiden, säger Peter Moilanen till Drugnews.

Annonser