USA-val: ja i 2 delstater, nej i 3 om legalisera

WASHINGTON DC Invånare i fem delstater fick i tisdagens USA:s mellanårsval även ta ställning till förslag att legalisera cannabis för vuxna. I Maryland och Missouri sa en majoritet ja, medan Arkansas, North Dakota och South Dakota röstade nej, enligt preliminära valresultat.


I Maryland var förslaget att legalisera nöjesbruk och innehav av cannabis för personer 21 år och äldre redan från juli 2023. Drygt 65,6 procent hade röstat ja och 34,4 procent nej när 82 procent av rösterna var räknade.
I Missouri hade 53,1 procent röstat ja och 46,9 procent nej till legalisera cannabis för nöjesbruk när de flesta rösterna har räknats.
Men i North Dakota (ja-nej 45–55 proc.), South Dakota (47-53 proc.) och kanske lite oväntat även Arkansas (43,7-56,3 proc.), så hade en majoritet sagt nej till legalisera marijuana, när nästan alla röster har räknats.

I Colorado – som var första delstat att rösta för legalisering av rekreationellt bruk av cannabis 2012 – fick väljarna ta ställning till om även användning och innehav av vissa psykedeliska växter (”magiska svampar”) ska avkriminaliseras. 51,4 procent ja och 48,6 procent nej är ställningen när 88 procent av rösterna räknats.
Fortsatta rösträkningen kan följas via New Yorks Times.

Marijuanaindustrins egen sajt MjBizDaily har redan beräknat att legaliseringen i Maryland och Missouri kan leda till nära två miljarder dollar i cannabisförsäljning inom några år, men att industrin förlorat på andra håll. (läs artikeln “Marijuana legalization wins in Maryland and Missouri, but industry loses elsewhere”).

Kevin Sabet. Foto: Drugnews

Cannabiskritiska organisationen Smart Approaches to Marijuana (SAM) välkomnar att ändå tre av fem delstater röstat nej till att legalisera.
– Det är en enorm vinst för samhällen, folkhälsa och sunt förnuft. Och Colorados näst största stad, Colorado Springs, har återigen avvisat att tillåta marijuanabutiker, säger Kevin Sabet, vd för SAM, i ett uttalande.

Han tillägger att trots mindre resurser för de som vill hejda cannabisvågen, jämfört med legaliseringslobbyn som stöds av cannabisindustrin, så kommer Smart arbeta lokalt i delstater som legaliserat med att stödja städer att inte tillåta försäljning av drogen, ta fram folkhälsoguider och utbilda invånare om skadorna av marijuanaanvändning

USA/ Före valet hade 19 delstater legaliserat cannabis för nöjesbruk, många fler tillåter medicinskt bruk, medan bara 13 delstater hade helt förbud kvar.

Annonser