Amazon: legalisera weed – sluta drogtesta

SEATTLE E-handelsbolaget Amazone gör en helomvändning och ska sluta drogtesta sina anställda för marijuana. Samtidigt meddelar företagsjätten sig stödja en federal legalisering av drogen i USA.

Efter ha kritiserats för illa behandling av sina anställda, flera av dem lagerarbetare hos e-handelsföretaget, som miljardären och tidigare vd:n Jeff Bezos startade, så meddelar Amazon ett par förändringar.
Man vill bli ”världens bästa arbetsgivare och säkraste arbetsplats”, skriver Dave Clark, chef för Amazons internationella konsumentavdelning, på företagets blogg.

Dels ska ett kritiserat system modifiera som strikt tidkontrollerat arbetarna när de är inloggade vid sin jobbstation och när de gör tillfälliga avbrott för att spåra misstänkt underpresterande anställda. Företaget tillstår att mätverktyget Time off Task kan ha missbrukats och ska justeras och medelvärden börja följas under längre tid och fokusera på lösa verkliga operativa problem.

Dels ska nya presumtiva nya medarbetare som söker jobb på Amazon inte längre testas för marijuana, vilket skett hittills och positivt utslag har även varit skäl för uppsägning.

David Clark på Amazon meddelar på sin blogg, att gamla drogtestpolicyn är daterad och att man ändrar kurs:
– Vi kommer inte längre att inkludera marijuana i vårt omfattande drogscreeningsprogram för alla positioner som inte regleras av Transportdepartementet (dvs fortfarande otillåtet köra påverkad/red-anmärkning), och kommer istället att behandla det på samma sätt som alkoholanvändning.

Företaget ska framöver även stödja en legalisering av marijuana i hela USA, och stöder förslag om att ta bort narkotikabrott ur straffregister och att investera i utsatta samhällen.

I Seattle i Washington – där Amazon har sitt huvudsäte – har cannabis varit tillåtet för nöjesbruk sedan 2014, har företaget fram till nu kontrollerat droganvändning bland de anställda.

Amazons nya policy uppges ha påverkat börsen direkt i onsdags, några cannabisföretags aktier rusade upp flera steg, enligt Marketwatch rapporterar Dagens PS.

Men enligt Bruce Barcott, senior redaktör på cannabis-sajten Leafy, är det inte bara omtanke om anställda som ligger bakom förändringen. ”Om lagen går igenom kommer Amazon att sälja gräs? Givetvis kommer Amazon börja sälja weed – eller åtminstone kommer företaget försöka…”

Amazon.com Inc. – idag världens största detaljhandelsföretag på internet – har cirka 1,3 miljoner anställda och omsatte ifjol 386 miljarder dollar. Entreprenören Jeff Bezos har lämnat vd-posten, men är fortfarande störste ägare.
E-handelsjätten startade ifjol näthandelsbutik även i Sverige och har sedan några år datacenter och servicehallar i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. En anställd i Eskilstuna som bröt foten vid en olycka och klagade över ”kaotisk och stressig” arbetsmiljö fick sparken. Men tingsrätten ogiltigförklarade uppsägningen och företaget dömdes betala skadestånd, enligt Di Digital.

Annonser