Avstängdes för cannabis – arbetsgivaren stäms

En anställd på ett installationsföretag upptäcktes i ett slumpmässigt drogtest ha spår av cannabis. Mannen stängdes av utan lön i två månader. Nu stäms företaget av facket Byggnads på drygt 260 000 kronor.


Facket anser att det var fel att stänga av den anställde, som inte var påverkad på arbetet, men hade spår av cannabis i kroppen. THC-syra är ett spårämne som visar att drogen intagits, men inte att vara påverkad i stunden, rapporterar tidningen Arbetet.

Han stängdes av från arbetet i nära två månader utan lön. Byggnads vill nu att företaget ska betala ut den på cirka 72 000 kronor, ett skadestånd på 40 000 till mannen. Dessutom vill facket ha 150 000 kronor i skadestånd för brott mot kollektivavtal och medbestämmandelagen.

Kraven framförs i en stämningsansökan till Arbetsdomstolen. Facket menar att mannen inte var påverkad på jobbet och därmed saknas anledning att stänga av honom utan lön, skriver Arbetet. Och om det funnits en risk för arbetsmiljön, så borde han ha omplacerats istället.

Mannen fick lämna flera prover och kunde börja jobba igen när de var negativa.

Annonser