Vetlanda kommun och näringslivet vill gemensamt ta krafttag mot narkotika på arbetsplatser. Bland annat med drogtester på jobbet och att nyanställda ska skriva på om nolltolerans mot droger.
– Vad vi vet är vi först i landet med att ta ett gemensamt tag mot det här med narkotika på arbetsplatser, säger kommunalrådet Henrik Tvarnö (S) till SVT Jönköping.
Kommunen hoppas att flera företag blir med i satsningen. Flera företag har tidigare policy mot droger, men nu är avsikten att ta det ett steg vidare och få med hela näringslivet för nolltolerans.
En som är med är Sofie Eriksson, vd för Eriksson och Lönn Bygg, i staden med 40-talet anställda på byggföretaget. Företaget har inte haft någon misstanke om påverkade anställda, men vill vara med.
– För oss är det väldigt viktig att ha nolltolerans mot droger, säger hon till SVT.
– Skulle någon vara drogpåverkad så kan det vara skillnad mellan liv och död. Vi har en riskfylld bransch i byggproduktionen. Man är väldigt beroende av sina kollegor – man jobbar i arbetslag. Man kanske lyfter saker, och det är kranar och annat.
Hon ser risker för personlig integritet, men tror att man tidigt ska försöka ta tag i problem – ”och vara och var tydlig med att man är där för att hjälpa och att man inte är polis, utan gör det för individens bästa och dennes kollegor”.
Men det är inte helt klart vad företag och kommun får och ska göra, enligt den juridiska expert som ska hjälpa kommunen och näringslivet i Vetlanda. Linus Zackrisson ser en både juridisk och etisk problematik.
Kommunen fick även kritik för några år sedan av Skolinspektionen när en gymnasieskola tillfälligt avstängde några elever som testat positivt eller vägrade lämna prov.
Drogtester i arbetslivet har blivit vanligare.
I Sundsvall gick näringslivet samman för flera år sedan för att få bort narkotikan, men inte anställda som missbrukade, från arbetsplatsen. En modell där fack och företag drog åt samma håll och där den som behövde hjälp skulle erbjudas det. Och i Olofström har kommunen prövat att drogtesta sina anställda.
Det är skillnad på misstankebaserade drogtester, (företag är skyldig att följa upp om någon är påverkad på jobbet) och slumpvisa tester, som oftast måste avtalas fram (t ex i drogpolicys).