Hamburgerkedja vill drogtesta anställda

Svenska hamburgerkedjan Max vill börja göra slumpvisa alkohol- och drogtester av sina anställda. Men facket HRF anser det medför en för stor kränkning av integriteten som inte omfattas av dagens avtal.

Enligt ett 15 år gammalt avtal mellan Hotell- och restaurangfacket och arbetsgivarorganisationen Visita (tidigare SHR) finns regler för hur drogtester av anställda kan få utföras.

Men facket anser att det inte omfattar slumptester och inte snabbmatspersonal. Utan det skulle behöva mbl-förhandlas inför varje enskilt tillfälle.

Foto. Drugnews

Förhandlingar pågår nu mellan parterna, särskilt vad gäller slumptester.
– Max menar att de ska kunna testa vem som helst, när som helst. Det menar vi att de inte kan göra, säger Kent Johansson, central ombudsman på HRF, till Hotellrevyn.  

Något Max inte håller med om.
Det tidigare avtalet reser flera krav på arbetsgivare som vill drogtesta personalen. Det behövs exempelvis en förankrad alkohol- och drogpolicy, att testerna sker på betryggande sätt. Och anställda på de arbetsplatserna är skyldiga att testa sig vid begäran.

Alkohol- och drogtester är allvarliga saker, det ger sig på den personliga integriteten. Men det är faktiskt tyngre än så. Som arbetsgivare får du kontroll över vad arbetstagare har för brister. I andra fall har arbetstagare inte skyldighet att berätta vilka sjukdomar de har. Här kräver arbetsgivaren rätt att få se svaren på de här testerna. Om du då tar någon medicin är det ganska lätt att gissa vilka sjukdomar som kan finnas, säger Kent Johansson.

Hamburgerkedjan Max – med cirka 6 500 anställda i 164 butiker ifjol – vill inte kommentera saken med hänvisning till att förhandlingar pågår, rapporterar Hotellrevyn.

Drogtester i arbetslivet har ökat kraftigt senare år. Bland annat med hänvisning till säkerhet och en tryggare arbetsmiljö. Tester har ökat nära fyra gånger för analysera på landets största laboratorie mellan åren 2013 – 2019, enligt på Karolinska universitetssjukhuset.

Annonser