USA: fler fastnar i drogtest – flyktingar får jobb

ERIE-USA Andelen amerikanska arbetare som fastnar i drogtester ökar. Då vänder sig företagare till nyktra flyktingar som får fylla luckorna. Trumps nya invandrarstopp möter motstånd.

I USA fortsätter drogepidemin slå hårt med hälsoskador och dödsfall av bland annat opiater. Dessutom har flera delstater legaliserat cannabis. Det märks nu på arbetsplatser där fler anställda upptäcks som använt illegala droger, vilket oroar företagen, rapporterar CNN i ett reportage.

Cirka hälften av företagen i USA drogtestar numer sin personal och senaste decenniet har andelen positiva provsvar ökat. Över nio procent av de som testades 2015 gav utslag för en eller flera droger.

Sterling Technologies i Erie, Pennsylvania. Skärmdump via CNN

På vissa orter i ”rostbältet” och i gamla industristäder är andelen än högre. Exempelvis på plastgjutningsföretaget Sterling Technologies i Erie, Pennsylvania. Där uppåt 20 procent av de anställda fastnade i tester för allt från marijuana och amfetamin till crystal meth och heroin.

I jobbannonser krävs allt oftare bakgrundskontroll och drogtester. När det blir svårare hitta lokala invånare utan drogproblem, så har flyktingar blivit populära bland företagare. Särskilt de som är helt drogfria. På Sterling är idag var fjärde anställd invandrare, exempelvis från Syrien, Sudan, Tchad och Butan.

– Vi använder inte narkotika, vi vet inte ens hur de ser ut eller hur man använder dem. Alkohol likadant, vid dricker det inte. Jag är 45 år och har inte druckit alkohol i hela mitt liv, inte en enda gång, säger syriern Talib Alzamel till CNN.

På en flyktingkommitté som ordnar sysselsättning i Kentucky säger Antogona Mehani:
– Flyktingarna tar inte jobben från andra, utan de fyller luckorna…

Företagare är frustrerade när det blivit svårare att hitta personer till exempelvis säkerhetsklassade och riskfyllda jobb. Ett misstag av en påverkad anställd kan leda till förlust av både liv och framtida uppdrag.
– Företagen har svårare kunna anlita drogfria arbetare. De kan ju inte testa folk varje dag, så det kommer att finnas de som slinker igenom, säger Calvina Fay, chef på Drug Free America Foundation.

I Colorado där marijuana numer är tillåtet för personer från 21 år, så märks konsekvenser på flera arbetsplatser. Några företagare berättar för Fay att ”de ser anställda röka på under lunchpausen och sedan återvända till jobbet”.

Vid slumptest på ett oljeföretag och åkeri i delstaten fastnade en majoritet av deras anställda, mestadels utslag för marijuana. Företaget tvingades byta ut allihop. Högsta domstolen i Colorado har slagit fast att företag kan avskeda anställda som röker cannabis, även om drogen är laglig.

Presidenten Donald Trump fick många röster i gamla industriområden – både av arbetare, arbetslösa och företagare. Han utlovade skattesänkningar för att det ska kunna investera och anställa fler i exempelvis industrier och gruvor, vilket välkomnas.

Men Trumps försök att stoppa flyktingar (främst från några muslimska länder) från att komma in i USA ogillas av företagare som är beroende av mer arbetskraft.
– Jag vill inte att mina anställda ska deporteras. De är del av det här företaget och hjälper det att växa. Istället måste de andra komma bort från droger. Ett stort problem här, men vi kommer fortsätta drogtesta. Vi vill ha en drogfri arbetsstyrka. säger Cary Quigley, vd för Sterling i Pennsylvania, till CNN.

Annonser