Allt fler väljer superstark cannabis

WASHINGTON DC Försäljningen av koncentrerad cannabis, med rusgivande THC-halt upp till 95 procent, stiger kraftigt i USA. På bara ett år ökade försäljningen 40 procent, rapporterar cannabisindustrins nätsajt Marijuana Business Daily. Teknisk utveckling av dab rigs-apparater för att inta drogen driver på trenden.

Allt fler cannabiskonsumenter i USA föredrar de olika superstarka produkterna, såsom wax, shatter, moon rock, crystalline och andra benämningar. Det är hårda eller mjuka bitar eller olja där THC-innehållet (det rusgivande ämnet) kan vara upp till 95 procent. Det rapporterade Bart Schaneman, reporter på MjBiz Daily, förra månaden.

I fem av de tolv delstater som dittills har legaliserat cannabis i USA, (idag totalt 16 delstater som beslutat tillåta nöjesbruk), såldes olika typer av THC-koncentrat för 797 miljoner dollar under de elva första månaderna 2020 jämfört med 567 miljoner året innan. Det är mer än 40 procents ökning. Även andelen av den totala cannabismarknaden har ökat.

”Konsumenterna har blivit mer bekväma med den invecklade processen att dabba och ny teknologi har gjort produkterna lättare att använda”, skriver Schaneman.

Samtidigt avstår en del konsumenter från vaping-produkter, som inhaleras i e-cigaretter, på grund av oro för andningsrelaterade problem. På grund av den ökade efterfrågan har priset på koncentrat stigit och man köper större mängder åt gången. Istället för ett halvt gram köper man ett helt.

Facts and Factors, ett indiskt företag som sysslar med marknadsundersökningar, har i en studie beräknat att den globala marknaden för marijuanakoncentrat var 1,8 miljarder dollar 2019 i hela världen. Den kommer att stiga till 5,9 miljarder dollar 2026.

”Allteftersom den legala marijuanamarknaden utvecklas så ändras också konsumtionsmönstret. Att gå över till koncentrat blir nästa nivå för den kräsne cannabiskonsumenten”, skriver Schaneman.

Det här beror förstås på att koncentraten innehåller mycket mer THC. I vanlig marijuana där man framför allt använder torkade knoppar från honblommor rör det som om 20-35 procent THC, medan koncentraten kan nå upp till 95 procent. Det kräver å andra sidan en komplicerad apparatur för rökning, ofta kallas dab rig, en slags vattenpipa som är specialkonstruerad för röka olika THC-koncentrat med. Det finns en mängd olika utseenden och fabrikat. (Se ruta intill).

Annonsbilder för dab rigs.


Att ”dabba” skiljer sig från att röka i e-cigarett eller vaporizer. I bägge fallen är det ångan från den upphettade produkten som inhaleras, inte röken från förbränning som i en vanlig cigarett eller joint. Vid dabbning, kan man inte använda THC-olja som i vaporizer utan fasta THC-koncentrat. Detta upphettas med en särskild nål, varpå ångan passerar genom vatten, som i vattenpipa, och ger ett snabbare rus än med andra metoder.[i]

 

– Storkonsumenter som röker eller dabbar varje dag bygger säkert upp en tolerans för starkare grejer när de hållit på ett tag, säger Mike McDonald som intervjuas i Schanemans reportage.

McDonald är president och vd för företaget Ammonite som tillverkar Dablictor. Det är en av många apparater för dabbing som finns på marknaden. Företaget har märkt en trend mot ökad försäljning av koncentrat i de två största cannabismarknaderna i USA, Colorado och Kalifornien.

En annan företagsledare inom cannabisindustrin, Nick Tennant, som grundat Precision Extraction Solutions i Detroit, där man extraherar THC ur hampa och marijuana, berättar att andelen koncentrat på marknaden tidigare var 20 procent jämfört med 80 för vanlig marijuana. Tennant tror att det snart kommer att förskjutas till 35 procent för koncentrat mot 65 för marijuana när marknaden utvecklas.

En orsak till försäljningsökningen, förutom att konsumenterna vill ha starkare cannabis, är den tekniska utvecklingen på utrustningen. Den har blivit lättare att använda och smidigare att ha med sig. Tillkomsten av handhållna apparater som kan förånga olika typer av koncentrat gör dem mer praktiska och diskreta.

Mike McDonald säger att de små batteridrivna apparaterna har hjälpt till att driva på den här trenden. Konsumenten kan bära dem i fickan tillsammans med en behållare som innehåller ett gram koncentrerat.
– Du kan slänga in hela utrusningen i din skidjacka, säger McDonald.

Cannabisanvändare som inte vill röka marijuana och undvika e-cigaretter på grund av de hälsorisker som blev kända under 2019, vänder sig istället till cannabisextrakt som inte innehåller lösningsmedel och vanligtvis inte heller några tillsatser.

– Hela den här vape-skräcken har fått folk att stanna upp och fundera vad de stoppar i sina kroppar, säger en annan cannabisföretagare.

I slutet på MJBiz-artikeln påpekas att tillsatser och lösningsmedel som används i vaporizers har skrämt bort många konsumenter. Men den hälsooron har försvunnit tack vare den legala cannabisindustrin som utvecklat metoder att inta superstark cannabis på ett ”renare” sätt.

• Fotnot: [i] Vaping vs Dabbing vs Smoking – Key Differences – Vape Vet Store

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Etiketter:

Annonser