Virginia 16:e delstaten att legalisera

RICHMOND Den amerikanska delstaten Virginia har med knapp politisk majoritet antagit ett lagförslag att legalisera användning, innehav och försäljning av cannabis. Det kommer först att träda i kraft 2024.

Lagstiftarna i delstaten kunde först i lördags komma överens om en kompromiss efter att demokrat-förslag med knapp majoritet först passerat Virginias representanthuset (48-43) och godkänts i senaten (20-19) tidigare i februari. Inte en enda republikan stödde det.

Från 2024 ska vuxna från 21 år för rekreation kunna använda och inneha upp till 28 gram cannabis och odla hemma upp till fyra plantor per hushåll. Samtidigt ska försäljning av drogen inledas som det tas ut punktskatt för – skatteintäkterna ska bl a användas till förskolor, missbruksbehandling och andra folkhälsoinsatser.

Guvernör Ralph Northam

Omröstningens resultat ses även som historisk då Virginia blir första delstaten i ”gamla södern” som antar full legalisering, skriver Politico. Guvernör Ralph Northam ska formellt godkänna lagen, vilket han som känd förespråkare väntas göra.

Flera lagstiftare ville att legaliseringen skulle införas tidigare, men blir nu alltså först 2024. Det är den 16:e amerikanska delstaten, plus Washington DC,  att legalisera cannabis för nöjesbruk och försäljning. De flesta har gjorts efter folkomröstningar, bara tre hittills på politiskt initiativ, (förutom Virginia även i Illinois och Vermont).

Demokraterna ser det som en rättviselag i rasfrågor, då andelen färgade som döms för narkotikabrott är större och drabbas hårdare. ”Även om lagen har brister”, som demokraternas majoritetsledare Charniele Herring tillstod. Förespråkare är oroade över att marijuanaindustrin ska bli dominerande på den nya marknaden.

Motståndare till legaliseringen varnar för att en legalisering kan ledat till ökat användande av cannabis bland unga och att fler kör påverkade i trafiken.

Virginia är en delstat i östra USA med 8,5 miljoner invånare vid Atlantkusten. Legaliseringen av cannabis kan öka trycket på granndelstater, som Maryland, att följa efter.

Annonser