USA: flygvapnet lättar marijuana-regel

WASHINGTON USA:s flygvapen har antagit ny mildare policy vad gäller klädsel, tatueringar och ska inte fråga om tidigare marijuana-användning vid nyrekryteringar.

Vad gäller tidigare använt marijuana ska det inte längre ”vara diskvalificerande” vid nyanställningar. Tidigare frågades om rekryter före ansökning ha rökt drogen fem till 15 gånger – lite olika nivå på olika rekryteringsplatser vid Air Force.

Vad vi bestämde oss för att göra är att sluta fråga om tidigare marijuanaanvändning på rekryt nivå, eftersom först av allt, vem räknar egentligen hur många gånger de har använt marijuana? Så hade vi fått bort det från bordet, säger generallöjtnant Gina Grosso, vice stabschef för personalfrågor, till Military.com

I en pressrelease uppger flygvapnet att dess gamla inställning angående sökandes marijuana-användning var not reflective of the continuing legalization of marijuana in numerous states throughout the nation.”

 Det har blivit svårare att locka unga söka till militären, vilket nog spelat in i det ändrade policy-beslutet förra veckan. Amerikanska försvarsministern Ash Carter väckte i höstas uppmärksamhet efter sagt att militären bör sluta vända sig bort från många potentiella rekryter för att de tidigare använt droger.

Men även fortsättningsvis gäller nolltolerans efter första jobbintervjun för anställda och soldater i flygvapnet att använda cannabis efter att rekryterats. Även ”drogberoende” och tidigare varit i rättsligt klammeri kring droger kan vara diskvalificerande för anställning.

Den nya policyn (pdf-fil, 6 sidor) i flygvapnet lättar även på restriktioner vad gäller personer med astma, eksem och ADHD. Liksom att bära tatueringar, (men alltför utmanande eller märken kopplade till kriminella gäng, extremistorganisationer tillåts ej).
Den nya policyn gäller från 1 februari i 2017.

Ur US Air Force nya policy om droger:

 

Annonser