USA: politiker vill legalisera federalt

[UPPDAT] WASHINGTON DC Representanthuset antog i fredags ett lagförslag att legalisera cannabis även på federal nivå i USA. Men förslaget stoppas troligen i kongressens andra kammare Senaten.

Medan allt fler delstater tillåter medicinskt och även nöjesbruk av marijuana, femton delstater har hittills beslutat om legalisering om båda, så har nu Representanthuset röstat för att ta bort cannabis från federala listan Controlled Substances act.

Lagförslaget More Act (Marijuana Opportunity Reinvestment and Expungement) gick igenom med 228 röster för och 164 emot, de flesta demokratiska ledamöter röstade för och republikaner emot, men det fanns även de som bytte sida.

Kapitolium – USA:s kongress. Foto: Kevin McCoy /Wikipedia

More-lagen vill bland annat ta bort federala straff för innehav och bruk av marijuana, stryka ickevåldsdömda ur straffregister, införa punktskatt på cannabisprodukter och underlätta för krigsveteraner få marijuana-behandling.
Cannabisförespråkare ser det som historiskt steg vidare mot legalisering, statligt licensierade företag, möjlighet för cannabisbeslag till banktjänster och skattelättnader, enligt Marijuana Business.

Men lagförslaget kommer troligen inte passera senaten och det är bara några veckor kvar av denna kongressperiod. Kritiker tycker det är fel att prioritera cannabis-frågan under corona-pandemin och är bekymrade över drogens hälsorisker för ungdomar.

Majoritetsledaren senatorn Mitch McConnel (Repr) har uttryckt att han inte vill se en omröstning om en legalisering om cannabis-förslaget. I början av januari hålls omval om några senatplatser  i Georgia och skulle demokraterna vinna dessa, så kan det politiska läget bli helt annorlunda.

De ledamöter som drivit på omröstningen i Representanthuset vill sända ett budskap till tillträdande presidenten Joe Biden – som inte stöder legalisering, men vars parti kan överväga avkriminalisera – att marijuanafrågan är viktig del i reformering av landets straffrättssystem, som bland annat missgynnar färgade amerikaner.

– Miljontals amerikanska liv har förstörts till följt av domar för innehav av små mängder marijuana, och rasskillnader i frekvens av de som dömts är lika chockerande som de är orättvisa, sa demokraternas majoritetsledare Steny Hoyer från Maryland, i ett uttalande efter omröstningen, rapporterar CNN.

Kevin Sabet, leder SAM.

Kevin Sabet, president och medgrundare av restriktiva Smart Approcaches to Marijuana och tidigare politisk rådgivare till Obama-administrationen, är kritisk till omröstningen i Representanthuset.
– Legalisering leder helt enkelt till att rika, mestadels vita män, blir rikare när de med rovaktig marknadsföring ökar drogmissbruk i samhällen som var tänkt skulle få stöd. Big Pot bryr sig inte om social rättvisa, dess enda bekymmer är vinsten, säger han i en kommentar.

Amy Ronshausen, verkställande chef Drug Free America Foundation och WFAD-president:
– Tyvärr understryker dagens omröstning i Representanthuset bara en vilja att sätta särskilda intressegruppers önskemål framför det amerikanska folkets behov, vars samhällen och familjer lider som ett resultat av den pågående narkotikakrisen, som nu har förvärrats av pandemin. Medan mer än 20 miljoner amerikaner uppges ha drogproblem, var dagens omröstning en seger för en industri som profiterar på beroende, säger hon.

Beslutet i Representanthuset höjer temperaturen i cannabis-debatten i USA och även globalt efter att FN:s narkotikakommission häromdagen röstade för att ta bort cannabis från kontrollista IV i en internationell konvention.

Annonser