FN omklassar cannabis – som medicin

WIEN FN:s narkotikakommission CND röstade i onsdags med knapp majoritet för att ta bort cannabis från listan över mest riskabla droger. Detta för att i första hand underlätta forskning och användning av cannabis i medicinskt syfte. Beslutet välkomnas av både industrin och legaliseringsivrare.

Rekommendationen kom ursprungligen från WHO om att lyfta bort cannabis och derivat av plantan från lista IV, där även opiater som heroin finns upptagna, (i FN-deklarationen Single Convention från 1961).

Detta för att bland annat kunna underlätta internationell forskning om cannabis och dess medicinska egenskap. Men beslutet har dragit ut på tiden, uppskjutits flera gånger och länder har bytt ståndpunkt.

Flera bedömare menar att beslutet i CND i onsdags inte direkt kommer leda till uppluckrad internationell kontroll eftersom länders regeringar bestämmer hur cannabis ska klassas. Men eftersom FN:s tre narkotikadeklarationer är vägledare för länder kan beslutet ses som symbolisk seger för de som förespråkar en ändrad narkotikapolitik och anser att de är ålderdomliga. 

– Detta är en stor historisk seger för oss, vi hade inte kunnat hoppas på mer, säger Kenzi Riboulet-Zemouli, en forskare om drogpolicys som följt omröstningen och hoppas att cannabis nu kan återfå sin gamla status som medicin, till New York Times.

Omklassningen antogs med 27–25 röster, och en nedlagd (Ukraina), bland de 53 länderna i kommissionen. Främst Nordamerika och Europa som röstade för, medan flera länder i Asien och Afrika röstade nej. Beskrivs även som ”väst mot syd”.

 

Ambassadör Khan öppnar CND:s 63:e session i Wien. Foto: CND


Sverige röstade för
. Drugnews har frågat regeringen och socialdepartementet om hur man resonerade i sitt ställningstagandet, men ännu inte fått svar.

Kina, Egypten, Nigeria, Pakistan och Ryssland var bland de som röstade emot. Kinas delegat sa att landet trots beslutet kommer fortsätta kontrollera cannabis strikt ”för att skydda från skador och missbruk”.
Storbritanniens delegat sa att omklassificeringen är ”i linje med de vetenskapliga bevisen om cannabis terapeutiska fördelar”. Men att landet fortsätter stödja en internationell kontroll av drogen som har ”allvarliga folkhälsorisker”, rapporterar New York Times.

Dagens beslut välkomnas av cannabisindustrin och dess lobbyister.
– Ett stort steg framåt för att erkänna cannabis positiva verkan för patienter. Vi hoppas det kommer stärka fler länder att skapa regelverk som tillåter patienter i nöd få tillgång till behandling, säger Dirk Heitepriem, vice president för kanadensiska bolaget Canopy Growth.

Företaget är ett av världens största som producerar och säljer cannabis både för medicinskt och rekreationellt bruk. Konsultgruppen Global C, som följer cannabisområdet, har beräknat den växande marknaden i USA för drogens båda användningsområden till över 34 miljarder dollar år 2025.
De menar att FN-beslutet kan vara en vattendelare om cannabis i framtiden.

Drogrestriktiva nätverket World Federation Against Drugs tycker det är för tidigt att säga vad omklassningsbeslutet kan få för betydelse på längre sikt. Men betonar att kontrollfunktionen av drogen, genom att den finns kvar på lista I, inte ändras ”särskilt mycket”.

– Den stora skillnaden är snarare erkännandet av cannabis medicinska effekter. Narkotika som har bevisad medicinsk effekt ska kunna användas som läkemedel, även det reglerar konventionerna. Med det sagt lär alla justeringar av schemaläggnings-systemet säkerligen spinnas som en seger för de som vill ta bort regleringen av cannabis-konsumtion för icke-medicinskt bruk, uppger Regina Mattsson, generalsekreterare i WFAD, för Drugnews.

Vid mötet i onsdags avvisade samtidigt narkotikakommissionen flera andra av WHO:s ganska komplexa förslag om att flytta flera psykoaktiva substanser i cannabis från listor.

• Fotnot: Pressmeddelande från FN om CND:s beslut om de olika cannabis-förslagen (pdf-fil).

Växtbaserad cannabis på licens. Foto: Drugnews

I Sverige finns idag tre godkända cannabisbaserade läkemedel. Sativex (för MS-patienter med kramper), Marinol syntetiskt framtagen (mot illamående för cancerpatienter i behandling), Epidyolex (tilläggsbehandling för barn med sällsynta former av epilepsi). Dessutom har Läkemedelsverket bevilja några licensansökningar för Bediol (baserat på torskade cannabis-delar). Att röka cannabis i medicinskt syfte är inte godkänt.

Tema: UN&Drugs

Fungerar FN:s globala narkotika-konventioner

… eller har ”kriget mot drogerna” misslyckats?•

• FN-möten årligen i mars i Wien (CND), om implementering av konventioner, nya droger klassas, mm. Länkar till de tre internationella narkotikakonventionerna, (antagna 1961, 1971 och 1988).

Läs mer

Annonser