Cannabislobby kräver statligt corona-stöd

WASHINGTON DC  Fyra kongressledamöter i USA vädjar till Representanthuset att inte stänga cannabisbutiker under corona-pandemin och även ge weed-bolag federalt ekonomiskt stöd, de påstås vara viktiga för arbetsmarknaden och folkhälsan. Samtidigt varnar hälsomyndigheter för att marijuanarökning är särskilt farlig om man blir smittad av viruset.

USA är det land i världen som har flest avlidna i covd-19. När detta skrivs i slutet av april är dödssiffran över 50 000 personer på en dryg månad. Det har fått stora konsekvenser även för marijuanaindustrin – drogen är tillåten för nöjesbruk i elva delstater och för medicinskt bruk i över 30 delstater.

Dels har alla restriktioner och nedstängningar begränsat försäljningen, dels har marijuanarökare ökad risk för allvarliga komplikationer om de drabbas av sjukdomen.

Hälsomyndigheter och experter varnar för detta. Det nationella drogforskningsinstitutet, NIDA, skriver på sin hemsida att eftersom viruset drabbar lungorna kan covid-19 vara särskilt farligt för de som röker cigaretter, marijuana och e-cigaretter.

I en intervju i CNN säger lungspecialisten Albert Rizzo, medicinsk chef på Amerikanska lungsällskapet: ”Det som händer när du röker cannabis är att det orsakar en sorts inflammation som väldigt mycket liknar bronkit, den är väldigt lika den inflammation som cigarrettrökning kan ge. Nu har du en inflammation och får en infektion ovanpå det, ja då ökar risken för komplikationer.”

Även på US Centers for Disease Control (CDC), (USA:s nationella folkhälsomyndighet), är budskapet detsamma. Symtomen av covid-19 förvärras och dödligheten ökar bland annat om man har sämre immunförsvar, kronisk lungsjukdom, samt även tobaksrökning. Detta stämmer ofta hos cannabisrökare. (Se även professor Fred Nyberg Krönika i Drugnews.)

Trots att det gemensamma budskapet från experterna att minska eller upphöra med all slags rökning vill naturligtvis marijuanaindustrin fortsätta att sälja sina produkter. I de flesta delstater har dess lobbyverksamhet lyckats. I flera delstater räknas medicinsk cannabis som ”nödvändig verksamhet” av myndigheterna, vilket gjort att marijuanabutikerna hålls öppna. (Se även Drugnews-artikel nyligen)

Kevin Sabet, SAM. Foto: Drugnews

Ledaren för anti-cannabisorganisationen, Smart Approches on Marijuana, Kevin Sabet går till skarpt angrepp mot marijuanaindustrin i en debattartikel i New York Post. Han skriver att den har satt press på flera av guvernörerna så att cannabisbutikerna ska räknas som ”nödvändiga” och därför hållas öppna trots det nationella nödläget i övrigt.

Guvernör Jared Polis i Colorado vek snabbt ner sig. När virusrestriktioner införts tilläts först bara marijuanaförsäljning via hemleveranser eller hämta-ut-service, men det dröjde knappt en vecka innan det blev tillåtet för kunderna att gå in i butikerna och handla. I Massachusetts vägrade däremot guvernör Charlie Baker att ge med sig för påtryckningarna att öppna upp för butiksförsäljning igen. Nu har marijuanaindustrin i delstaten stämt Baker inför domstol.

Sabet påpekar att cannabisindustrin är välmående trots krisen. I Kalifornien har försäljningen till och med gått upp 20-25 procent jämfört med året innan. Han refererar till hälsoexperternas varningar om att drogen förvärrar prognosen om man drabbas av corona. Det gäller inte bara rökning. Även ätbar cannabis kan öka risken eftersom rusämnet THC försämrar immunförsvaret.

Sabet kräver i NYP-artikeln att inte ett öre av skattebetalarnas pengar borde gå till en framgångsrik industri, vars produkter är särskilt farliga om man röker cannabis. ”Istället för att böja oss för kraven från Big Weed och deras välfinansierade lobbyister borde vi” göra allt för att mildra skadorna och ”med tanke på amerikaners hälsa och säkerhet borde marijuanabutikerna inte ses som ”väsentliga” – utan stängas. Och inte ett öre av skattebetalarnas pengar borde gå till dem medan de skördar rekordvinster”.

Brevet från 4 kongressledamöter som stöder cannabisindustrin.

I en separat tweet publicerar Sabet ett brev till ledarna för Representanthuset där fyra kongressmedlemmar (demokraterna Earl Blumenauer och Barbara Lee, och republikanerna Don Young och Tom McClintock) vädjar att marijuanabutikerna ska hållas öppna och få tillgång till det statliga corona-stödet. Argumentet är att det är bra för arbetsmarknaden – sysselsätter över 240 000 anställda – och folkhälsan.

De fyra undertecknarna av brevet har tillsammans fått minst 229 000 dollar av marijuanaindustrin, enligt SAM:s lista över köpta politiker.

Hittills har inte ”Big Marijuana” fått några pengar eller beviljats lån från den federala regeringens stimulanspaket.

Annonser