Virginia: tillåtet odla cannabis i sommar

RICHMOND USA-delstaten Virginia tidigarelägger legalisering av mindre innehav och hemodling av cannabis från 2024 till 1 juli i år, vilket guvernör Ralph Northam drivit på. /Cannabisjurist i Colorado ångrar sig idag.

Guvernör Ralph Northam (demokrat) undertecknade det reviderat lagförslaget i onsdags, dagen efter ”internationella cannabis-dagen”. Virginia blir därmed första delstat i ”gamla södern” att legalisera cannabis.

Det tillåter medborgare som fyllt 21 år att från i sommar inneha upp till 28 gram cannabis och odla fyra plantor hemma. Men dessa ska hållas utom synhåll utifrån, särskilt märkas och får inte säljas.

Försäljning, köp och att köra bil påverkad av drogen är fortfarande otillåtet. En speciell myndighet ska bildas för att styra den komplicerad processen att utforma ett system med kontrollerad försäljning och beskattning från först 2024.

Guvernör Ralph Northam undertecknade cannabislag. Via Facebook

Guvernören har påskyndat att tillåta mindre innehav av drogen för att det straffrättsligt inte ska fortsätta drabba minoritetsgrupper.

– Vi vet att marijuana-lagar i Virginia och hela landet har tillämpats oproportionerligt mot färgade och invånare med låga inkomster, sa guvernören Ralph Northam när han direktsänt via Facebook skrev på lagen, rapporterar CNN.
Han tillade att ifjol sa var det mer än tre gånger fler svarta amerikaner som greps för innehav i Virginia än vita, enligt en rapport av American Civil Liberties Union.

Drygt ett femtontal delstater har nu legaliserat eller är på väg att föra det i USA. Förra veckan signerade New Mexicos guvernör Michelle Lujan Grisham  en lag för att tillåt nöjesbruk av marijuana för personer som fyllt 21 år och äldre och att mindre cannabisbrott tas bort från straffregistret.

I slutet av mars legaliserade New York marijuana i ett långtgående förslag som omedelbart gör det tillåtet att röka och inneha cannabis för eget bruk i delstaten.

Robert Corry

COLORADO/ En jurist som medverkade till att Colorado redan 2012 tillät rekreationellt marijunabruk, innehav och försäljning, (det sk 64:e tillägget), ångrar idag sitt engagemang. Robert Corry tycker att cannabisindustrin försökt monopolisera marknaden och att korruption råder kring licenserna. Dessutom inser han att de idag superpotenta produkterna är skadliga.
– Jag var naiv, systemet är korrupt. Det som skett i Colorado inte är bra för samhället, för barn, eller för någon, säger juristen Robert Corry till Accent.
Han tror på legalisering i grunden, men utvecklade nyligen sitt ånger i en artikel i The Gazette: ”I wish I could be proud of what we created, but I’m not. The outcome of 64 is shameful, hurts people, and Colorado is not “safer.”

Annonser