Norge: AP säger nej till avkriminalisera

OSLO Norska regeringens förslag om straffrihet för bruk och mindre innehav av narkotika avvisades på Arbeiderpartiets landsmöte i fredags. Oppositionspartiet säger nej till helt avkriminalisera narkotikapolitiken, men kan tänka sig straffrihet för grava missbrukare.


Efter lång debatt och röstetalen 188 mot 101 avvisade AP:s landsmöte höger-liberala regeringens långtgående förslag till rusreform och sa nej till en avkriminalisering av mindre mängder narkotika.

– Vi ska inte sänka tröskeln för unga in i drogmissbruk. En generell avkriminalisering av narkotika är jag rädd många unga skulle förväxla med legalisering, sa AP-ledaren Jonas Gahr Støre.

Han tillade att det behövs en kraftfull reform som hjälper de med tyngst beroende och att de inte ska kunna straffas utan får vård. Denna ”dubbla solidaritet” – att göra skillnad på de mest utsatta och ungdomar och andra om att droger ska vara otillåtet – var något som mejslats fram i socialdemokratiska AP kort före landsmötet.

Splittring om regeringens förslag till ny narkotikapolitik har varit stor i AP och såväl ungdomsförbundet AUF och partiets företrädare i Oslo och Bergen ville se en bredare avkriminalisering.

Först i fredags steg Jonas Gahr Støre fram och berättade att han är emot en generell avkriminalisering .
– När narkotika är förbjudet så tycker jag det borde ha en konsekvens att inneha och skaffa sig det. Därför är jag emot en generell avkriminalisering i vårt samhälle, sa han rapporterar NRK.

Utan ledande oppositionspartiets stöd får regeringen problem att få igenom sin narkotikareform i Stortinget som nu saknar majoritet. Och i fredags kväll sa hälsominister Bent Høie (Høyre) att regeringspartierna är beredda att förhandla med AP i frågan.

Norska regeringens rusreform presenterades i februari av Guri Melby (V) och Hälsominister Bent Høie (H). Foto: Pressträff & Carlos Gracia /CC BY 3.0

Förslaget till en rusreform med mer fokus på vård än straff las fram i februari av regeringen (Høyre och Venstre för, Kristdemokraterna mer ovilliga). Mindre narkotikainnehav för ”eget bruk” ska vara fortsatt förbjudet, men i praktiken straffritt, (för ganska stora mängder ex. 10 gram cannabis, och 2 gram heroin, kokain eller amfetamin).

Istället för böter eller fängelse skulle ertappade besöka en rådgivningsbyrå i sin kommun och få information om risker med droger och erbjudas stöd, på frivillig basis. Reformen har välkomnats för att mer se beroende som en sjukdom, men kritiserats för att ge otydliga signaler till ungdomar och ha få förebyggande förslag.

• I veckan kritiserades norska polisens praxis vid drogtestning av misstänkta påverkade personer. Nu uppmanar riksåklagaren Jørn Maurud (riksadvokaten i Norge) åklagare runt landet att se över rutinerna för tvångsåtgärder i narkotikafrågor, rapporterar NRK.

Annonser