Kanada: ökat cannabisbruk efter legalisering

OTTAWA Användning av cannabis har ökat markant i Kanada efter legaliseringen i oktober 2018. Cirka 5,3 miljoner invånare (18 procent) uppger att de använt drogen senaste tre månaderna, jämfört med 14 procent samma period ifjol, visar ny enkät.

En färsk federal studie första kvartalet i år i National Cannabis Survey visar även att antalet nya användare av cannabis har ökat. Det är första kvartalsenkäten gjord efter att Kanada tillät rekreationellt bruk av drogen.

Januari till mars rapporterar motsvarande 646 000 personer att de börjat använda drogen, nära en fördubbling från 327 000 personer ett år tidigare när ickemedicinsk användning av cannabis inte var tillåtet. Bland dessa nya användare ingår även tidigare cannabisanvändare som börjat röka cannabis igen efter legaliseringen.

En del av ökningen i Kanada har skett bland män och personer mellan 45 och 64 år, men även växande användning med 27 procent bland unga mellan 15 och 24 år senaste året. Kvinnor har inte ökat cannabisbruk markant första kvartalet i år, jämfört med samma period ifjol (12,7 proc. respektive 12,2 proc.), medan mäns användning ökat betydligt mer (22,2 proc. respektive 15,8 proc.), enligt studien.

Efter legaliseringen använder sex procent av invånare 15 år och äldre (nära 1,8 miljoner personer) cannabis dagligen eller nästan dagligen, ytterligare fyra procent använder varje vecka.

Fler handlar cannabis från legala ställen, men 38 procent av användare svarar att de fortfarande köper från illegala källor, exempelvis av langare, jämfört med 51 proc. året före.

Det framkommer även att omkring 13 procent – eller en halv miljon personer – kanadensiska arbetare som använder cannabis tillstår att de intagit drogen före eller under arbetet. Och drygt en fjärdedel av dagligrökarna. Något som särskilt väcker oro om ökad risk på säkerhetsklassade arbetsplatser.

Vad gäller trafiken, så sätter sig 15 procent av marijuanaanvändarna bakom ratten på vägar i Kanada, dagliga användare i än högre grad, enligt studien.

För att följa legaliseringens effekter i Kanada så tillfrågas varje kvartal cirka 6000 personer om sina drogvanor som publiceras i National Cannabis Survey.

Kevin Sabet. Foto: Drugnews

– Förra året nonchalerade Kanada internationella avtal och tillät en rovfärdig beroendeframkallande industri att förankra sig rikstäckande – och nu börjar vi se resultaten. Det är fantastiskt vad som hänt på så kort tid, en fördubbling av förstagångsanvändare av dagens högpotenta marijuana och en ökning bland unga personer, säger Kevin Sabet, president för Smart Approaches to Marijuana, (SAM) som i Nordamerika arbetar mot legalisering, i en kommentar.

PM Justin Trudeau.

Kanada – huvudstad Ottawa, har cirka 35 miljoner invånare. Är världens nästa största land till ytan, en federation av tio provinser och tre territorier. Regering leds av premiärminister Justin Trudeau (Liberala Partiet), som i valet 2015 utlovade legalisering av cannabis från 18 års ålder även för nöjesbruk, vilket trädde i kraft 17 oktober 2018. Betydligt längre har medicinskt bruk av cannabis varit tillåten i landet.

Annonser