Cannabisbrott och gängmord ökat efter legalisering

VANCOUVER Med legaliseringen av cannabis skulle antalet cannabisrelaterade brott och gängrelaterade mord minska. I provinsen British Columbia där cannabisanvändningen ökat och är bland de högsta i Kanada har utvecklingen gått i motsatt riktning, skriver författaren Staffan Hübinette.

Av brottsstatistiken framgår att antalet anmälda cannabisbrott minskat åren före legaliseringen, men ökat efter legaliseringen, enligt statlig statistik för BC.[i] Visserligen har innehavsbrott fortsatt att minska efter legaliseringen vilket är en rimlig följd av den förändrade lagstiftningen. Att de minskade före legaliseringen beror inte på minskad användning, utan att tillämpningen av lagstiftningen sannolikt förändrats där polisen sett mellan fingrarna och innehav för eget bruk inte rapporterats.

I British Columbia och särskilt i den största staden Vancouver såg myndigheterna också mellan fingrarna när det gäller illegala cannabisbutiker som många år före legaliseringen fanns i ett stort antal.

Om innehavsbrott fortsatt att minska har däremot brottskategorierna ”export/import” och ”övriga” cannabisbrott ökat kraftigt efter legaliseringen.

I statistiken redovisas också särskilt mord relaterade till organiserad kriminalitet (Organized crime) och gäng (Street gangs). Där framgår att antalet sådana mord varierat över tid. Ett av de främsta argumenten för en legalisering är just att den ska minska den illegala marknaden och därmed det våld som är förenat med detta. Inte minst är detta ett viktigt argument i den svenska debatten.

I British Columbia har dock antalet sådana mord ökat de två första åren efter legaliseringen. En förklaring till detta kan vara att en betydande illegal cannabismarknad kvarstår samtidigt som den illegala marknaden för annan narkotika kvarstår i sin helhet.

Att en illegal cannabismarknad kvarstår efter en legalisering hänger samman med flera faktorer. Ungdomar som använder cannabis men inte uppfyller åldersgränsen är hänvisade till en illegal marknad. Illegal cannabis kan hålla ett lägre pris och för daglig- eller nästan dagliganvändare kan det alternativet vara frestande för att hålla kostnaderna nere.

Tillgängligheten är ytterligare en faktor. Ju högre skatt/pris, ju striktare reglering (exempelvis hög åldersgräns, begränsade öppettider, begränsad THC-halt, begränsat antal produkter) och ju sämre tillgänglighet (få butiker), desto större tenderar den illegala marknaden att bli.

Samtidigt som den legala marknaden ökar sin andel av marknaden finns fortfarande ett utrymme för en illegal marknad.

Då en legalisering har visat sig medföra en ökad konsumtion och efterfrågan och därmed en större total marknad försvåras också möjligheterna att tränga tillbaka den illegala marknaden.

Hur dessa trender fortsatt utvecklas i British Columbia återstår att se. Klart är dock både antalet cannabisrelaterade brott och gängrelaterade mord har ökat de två första åren efter legaliseringen.

Argumentet att en legalisering skulle minska antalet cannabisrelaterade brott och därmed kostnader för rättsväsendet och även minska antalet gängrelaterade mord har dock i British Columbia visats sig inte stämma. Tvärtom har legaliseringen inte bara lett till ökad cannabisanvändning utan även fler cannabisrelaterade brott och gängrelaterade mord.

Etiketter:

Annonser