Kanadas regering varnar för cannabisskador

OTTAWA Trots att Kanadas regering i höstas legaliserade cannabis full ut, så varnar den på sin hemsida kraftfullt för drogens allvarliga hälsoeffekter.

Inom vetenskapen råder konsensus om cannabisskador, men utanför forskarvärlden är man inte lika överens. Den som följer debatten, åtminstone i Nordamerika, kan få uppfattningen att ingenting är bevisat. Det kan till och med vara nyttigt att använda cannabis, påstås det ibland.

Desto mer överraskande är de mycket kraftfulla varningar mot cannabis som utfärdas på den kanadensiska regeringens officiella hemsida. De uppradade varningar finns på både engelska och franska. De publicerades förra sommaren, men ligger alltså kvar även efter legaliseringen i oktober ifjol.

Nedanstående upplysningar är inte nya, men läsvärda med tanke på att avsändaren legaliserade drogen i oktober 2018 även för nöjesbruk, trots att man samtidigt fastslår följande allvarliga risker (axplock från listan):

* ”VARNING: Röken från cannabis är skadlig. Samma skadliga kemikalier som finns i tobaksrök finns också i cannabisrök.”

* VARNING: Använd inte cannabis under graviditet och amning.  Barnet kan skadas och födas med för låg vikt, samt att bröstmjölken kommer att innehålla samma substanser som cannabis.

* VARNING: Kör inte bil eller använd maskiner efter intag. Mer än 4000 kanadensare skadades och 75 dog efter att ha kört med cannabis i kroppen år 2012.

Ytterligare en varning: cannabis försämrar koordination, reaktionstiden och förmåga att bedöma avstånd.

* VARNING: Cannabis är beroendeframkallande. Ändå upp till hälften av dem som använder dagligen har problem med sitt arbete, sociala liv och hälsa.  En av elva personer som använder cannabis kommer att bli beroende och av dem som brukar dagligen kommer upp till varannan person att bli det.

* VARNING: Regelbundet bruk av cannabis kan öka risken för psykoser och schizofreni. Och ju högre THC-innehåll, desto större risker. Högpotent cannabis kan också sänka debutåldern för schizofreni. Unga cannabisrökare är särskilt sårbara för de här allvarliga tillstånden. Ju tidigare man börjar och ju mer man röker desto värre.

* VARNING: Unga har större risk drabbas av skador från cannabis. Var sjätte tonåring som börjar röka cannabis kommer att bli beroende.

Listan fortsätter sedan rada upp varnande budskap för icke torkade cannabis-produkter.

Så skriver alltså världens mest cannabispositiva regering.

Etiketter:

Annonser