OTTAWA. Antalet cannabisrelaterade besök på akutmottagningar i den kanadensiska provinsen Ontario har tredubblats sedan åren före legaliseringen av cannabis. Det visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Addiction.

Västvärlden kämpar med en omfattande opioidkris, relaterade dödsfall och andra drogproblem. Men sättet man valt att möta krisen skiljer sig markant mellan British Columbia i Kanada och Sverige, skriver författaren Staffan Hübinette i en analys.
VANCOUVER Över 2 200 personer avled 2021 i narkotikaöverdoser i kanadensiska provinsen British Columbia, (+26 procent jämfört med året före). Det högsta antal som någonsin registrerats i provinsen – som driver en mycket liberal strategi – och kämpar mot bl. a livsfarliga fentanyler, enligt ny rättsmedicinsk rapport.
QUÉBEC Efter ökat covid-19-tryck på sjukvården så har fransktalande provinsen Québec i Kanada börjat kräva vaccinbevis för de som vill köpa cannabis och alkohol. Och vaccinbeställningar har redan fyrdubblats – ”tack alla som bestämt sig för vaccination”, twittrar Québecs hälsominister.
OTTAWA En ny studie från Ontario i Kanada visar att antalet barn som förgiftats av cannabis och tvingats besöka akutmottagning ökade nio gånger efter legaliseringen av cannabis i oktober 2018. Särskilt efter att lättillgängliga ät- och drickbara drogprodukter lanserats.
Legaliseringen av cannabis ökar konsumtion och skador. Det konstateras i en ny rapport från Narkotikapolitiskt center som undersökt effekterna efter att drogen tillåtits för nöjesbruk i Uruguay, Kanada och några delstater i USA. Det är en inte en lösning för Sverige som står inför stora utmaningar, hävdas i rapporten.
VANCOUVER Enligt en ny kanadensiskt studie kan cannabis minska de höga dödsfallen av fruktade opioiden fentanyl. Den svenske farmakologen och beroendeprofessorn Fred Nyberg menar att den slutsatsen kan ifrågasättas. Att forskarna bakom studien är nära lierade med cannabisindustrin, som även finansierat deras arbete, gör resultaten än mer tveksamma.