Cannabisaktier rasar – svenska sparare berörs

TORONTO Även om marijuanakonsumtionen ökat i Nordamerika så har två kanadensiska stora cannabisbolag gjort svidande förluster. Tusentals svenska sparare kan drabbas, ”hajpen bortblåst”, rapporterar Dagens Industri.

En sparfavorit har varit Aurora Cannabis vars aktie hittills i år fallit 74 procent. Senaste året ner hela 90 procent. En annan är Canopy Growth, som är världens största legala producent av drogen, som rasat över 20 procent i år och – 65 procent sedan 2018.

Dagens Industri beskriver det som att uppgången för cannabisaktier kan vara över.
– Kursutvecklingen i cannabisaktierna är en tydlig påminnelse om hur kostsamt det kan bli att dras med i en allmän hajp, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull till DI.

En orsak som anges till de stora förlusterna för de båda bolagen i Kanada – som helt legaliserat såväl medicinsk som nöjesanvändande av cannabis och i USA är drogen tillåten i flera delstater – uppges vara att konkurrensen från illegala marknaden har varit oväntat stor.

Avanza har cirka 9 000 sparare som ännu har kvar Auroraaktien och nära 5000 sparare har aktier i Canopy. På Nordnet har andelen sparare i de båda bolagen minskat 17 respektive 4 procent.

Statliga pensionsfonden AP7 hade tidigare både Aurora Cannabis och Canopy Growth i sin portfölj för fonden ”Såfan”, där nära fyra miljoner svenskar sparar, vilket Drugnews var först med att avslöja ifjol. Men efter kritik från föreningar och enskilda pensionssparare så valde AP7 att sälja av innehavet och svartlista de båda aktierna, (ett beslut Etikrådet redan hade tagit för andra AP-fonderna).

Annonser