Klart: Illinois legaliserar cannabis

SPRINGFIELD Illinois blir elfte delstat att tillåta cannabis för nöjesbruk i USA. Det skedde inte genom folkomröstning, vilket varit tillvägagångssättet vid tidigare legaliseringar, utan genom votering i delstatssenaten som sedan godkänts av representanthuset.

Därefter har guvernören Jay Robert Pritzker (Demokrat) skrivit under den nya lagen som börjar gälla 1 januari nästa år.

Guvernör J.B. Pritzker. Foto via Wikipedia

”Av engagemang för rättvisan och för att reformera straffrätten, ser jag fram emot att få skriva under denna monumentala lagstiftning”, skriver Pritzker entusiastiskt på Twitter.

Den här lagstiftningen kommer att bana väg för en av USA:s största cannabismarknader och erbjuda fantastiska affärsmöjligheter, enligt nätsajten Marijuana Business Daily som tror att omsättningen blir omkring 2-2,5 miljarder dollar per år redan under de första åren.

Illinois är med sina 13 miljoner invånare USA:s femte största delstat befolkningsmässigt, och med storstaden Chicago som magnet.

Företrädare för cannabisindustrin pekar ut de många turisterna i Chicago med omnejd och den ”positiva befolkningssammansättningen” som två av många faktorer som gynnar marijuanaförsäljningen.

– Men de största fördelarna får de nuvarande affärsföretagarna för medicinsk marijuana, säger Kris Krane, medgrundare och president för 4Front Holdings, en konsultfirma för marijuanaindustrin som verkar över många delstater.

Krane menar att marijuanaföretagarna i Illinois inte haft samma robusta struktur för att erhålla licenser som man har i de västliga delstaterna. Nu kommer det att bli bättre ordning på det här systemet.

Marijuana Business Daily räknar med att 295 affärer för både medicinskt och nöjesbruk kommer att öppnas inom ett par år. Det är ändå mycket glesare än i Colorado där det finns tio affärer per 100 000 invånare. I Illinois blir det i så fall 2,3 butiker per 100 000 invånare.

Åldersgränsen blir som i de flesta andra delstater 21 år och max inköpsmängd per kund sätts till 30 gram, vilket också blir gränsen för personligt innehav. Erfarenheten från Colorado visar dock att det antagligen inte kommer att möta något hinder att gå runt till flera affärer och handla cannabis.

– Vi har arbetat tillsammans med lagstiftarna och guvernörens administration för att försäkra oss om att den här milstolpen i lagstiftningen öppnar upp nya möjligheter för affärer, säger Steve Hawkins, verkställande direktör för lobbyorganisationen Marijuana Policy Projekt, till MJBizDaily.

Trots den här framgången för marijuanaindustrin har motståndarna till legaliseringsvågen vunnit flera segrar under det senaste året. I Vermont, New Jersey och New Hampshire har legaliseringsförsök stoppats åtminstone tillfälligt. Det gäller även för Minnesota och New Mexico.

– En följd av segrar för folkhälsan och den allmänna säkerheten i de här staterna visar att legaliseringsrörelsen tappar fart, kommenterar Kevin Sabet, president för motrörelsen Smart Approaches to Marijuana (SAM).
Sabet menar att den amerikanska allmänheten har blivit allt mer skeptisk i takt med att man ser resultaten i de som legaliserat cannabis.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Etiketter:

Annonser