Illinois guvernör vill legalisera

CHICAGO Illinois nye guvernör J.B. Pritzker och flera Demokrat-politiker uppger att de är överens om en plan för att legalisera marijuana för rekreationellt bruk och försäljning från 2020 i den amerikanska delstaten.

Det berättade Jay Robert Pritzker – guvernör (Dem) från januari i Illinoi –  i lördags och förslaget med mer detaljer presenteras på måndagen i lagstiftande församlingen, där Demokraterna har majoritet i båda kamrarna.

Enligt förslaget ska alla som fyllt 21 år och äldre lagligt kunna handla cannabis från licenserade butiker. Invånare i delstaten skulle få inneha upp till 30 gram och besökare upp till 15 gram av drogen om förslaget vinner stöd, rapporterar Associated Press. Lagändringen skulle även automatiskt undanröja vissa narkotikastraff.

Illinois med nära 13 miljoner invånare i Mellanvästern skulle bli den elfte delstaten att tillåta nöjesbruk av cannabis, granndelstaten Michigan har redan legaliserat. Enligt lagförespråkarnas tidsplan skulle en legalisering kunna träda i kraft till årsskiftet och första licenser för odlare, tillverkare och butiker kunna utfärdas från försommaren nästa år.

Guvernör J.B. Pritzker. Foto via Wikipedia

En legalisering av cannabis skulle ”börjar rätta till några historiska fel” mot minoritetsamhällen som lidit av en diskriminerande drogpolitik och rättstillämpning av en, menar guvernör Pritzker och får stöd av vice guvernören Juliana Stratton, som är färgad.

De hoppas att få in skatteintäkter på 170 miljoner i licensavgifter med mera per år och med dessa bland annat kunna stödja de som lidit av diskriminering, men även få medel till beroendevård, utbildning och brottsbekämpning.

Men det hörs kritik mot att legaliseringsplanerna från såväl polis som medborgarrättsrörelsen Illinois NAACP, som varnar för att det skulle leda till mer missbruk, psykisk ohälsa och skada snarare än hjälpa utsatta lokalsamhällen.

”Och precis som i New York, New Jersey, Minnesota och New Mexico i år kommer legaliseringsförsöket förmodligen att besegras”, skriver på twitter Kevin Sabet, grundare och president i antilegaliseringsorganisationen Smart Approaches to Marijuana (SAM).

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Annonser