Norsk pensionsfond avvecklar cannabis-aktier

OSLO Statliga pensionsfonden i Norge, Oljefondet, säljer sitt kritiserade innehav i cannabisaktier. Fonden ska inte längre investera i företag som är direkt engagerade i cannabis-verksamhet. Även svenska AP7-fonden ser över sitt cannabis-innehav.

Norska staten investerade i början av året drygt 900 miljoner norska kronor i fem cannabis-företag och hade i mars tjänat 446 miljoner på innehavet. Men reaktioner om bristande hållbarhet och etik restes.

Och nu meddelas att norska pensionsfondens investeringar i cannabis ska avvecklas. Exakt vilka företag som beslutet omfattar anges inte ännu. Utförsäljningen av aktierna offentliggörs först vid nästa innehav-översikt nästa år, uppger Dagens Näringsliv.

– Frågan om cannabis-relaterade företag är relativt nytt, och det finns utmaningar att definiera vilka företag som omfattas, säger Thomas Sevang, kommunikationschef i Norges Bank Investment Management (NBIM) till tidningen.

Norska narkotikapolisföreningen är positiva till nya signalerna från oljefonden.
– Detta är väldigt bra. Det skulle vara etiskt förkastligt om det norska samhället tjänar pengar på andras lidande och jag anser att vi måste fortsätta diskutera om de etiska riktlinjerna för oljefondens investeringar, säger Jan Erik Bresil i polisföreningen.

Förra månaden avslöjade Drugnews att också statliga Sjunde AP-fonden, ”Såfan”, investerat fyra miljoner pensionssparares pengar i två kanadensiska cannabisbolag, Aurora Cannabis Inc och Canopy Growth Corp. Kanada legaliserade cannabis även för nöjesbruk i oktober ifjol, vilket drivit på kommersialisering av drogen. Marknadsvärdet för AP7-fondens cannabisinnehav har stigit från 63 miljoner kronor ifjol till cirka 120 miljoner kronor nu i veckan.

Reaktionerna blev starka. Några sparare har lämnat AP7-fonden helt, då det inte går göra undantag för enskilda aktier. ”Det är inte med cannabisaktier som jag vill att min ålderdom ska tryggas”, sa en sparare.

Och såväl finansmarknadsminister Per Bolund och ideella organisationer har uttalat sig kring innehavet till Drugnews. En samlad nykterhetsrörelse har agerat med namninsamling och debattartiklar. Och nätverket Nordan har protesterat till den statliga pensionsfonden och menar att innehavet är oetiskt, ohållbart och bryter mot internationella avtal som Sverige anslutit till och uppmanar till att göra sig av med cannabis-aktierna.

”It is our understanding that these investments were made against the decision of funds Ethics Council as it goes against the UN International Drug Control Conventions and undermines society’s efforts to prevent drug abuse”, skriver Nordans ordförande Peter Allebäck i brev till AP7:s styrelse och finansmarknadsministern.

Etikrådet har uppmanat AP-fonderna att exkludera cannabis-företag från investeringar då ”de kränker internationella konventioner som Sverige undertecknat”, vilket övriga AP-fonder valt följa. Men hittills har AP7 gjort ”en annan bedömning”.

Cannabis-aktiernas värde i pensionsfonden är idag mindre än en promille, (av hela aktiefonden på 533 miljarder kronor). Men de riskerar bli problematiska för den statliga fondförvaltaren som nu håller på med en översyn kring sina riktlinjer om hållbarhet och det kan hända att cannabisföretag placeras på AP7:ans svarta lista.

Johan Florén, AP7-fonden

– Uppenbart finns starka känslor kring detta. Det finns de som ogillar cannabis och andra som tycker cannabis-företag är intressanta att investera i. Vår process är nu igång med en översyn, vi har ju gemensam värdegrund i fonderna och måste ta hänsyn till avtal Sverige anslutit sig till. Men ett officiellt beslut dröjer nog ännu ett par veckor, säger Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning hos AP7, till Drugnews.

Annonser