Dom: läkemedelsjätte bidragit till opioidkris

OKLAHOMA CITY Läkemedelsföretaget Johnson & Johnson döms av en domstol i delstaten Oklahoma att betala motsvarande 5,7 miljarder kronor i skadestånd för att ha bidragit till opioidepidemin som tagit hundratusentals liv i USA.

Även om beloppet är mycket högt, så är det betydligt lägre än de 17,2 miljarder dollar (cirka 170 miljarder kronor), som delstaten krävt av företaget för finansiering av en åtgärdsplan mot opioidkrisen.

Starka smärt-läkemedel har överförskrivits och gjort miljontals amerikaner beroende och många har avlidit i överdoser. Företaget har enligt stämningen agerat som en drogkung och bidragit till missbruk och obehag för invånarna och problem som kostat samhället enorma summor.

– Företaget har agerat listigt, cyniskt och bedrägligt för att skapa beroende av opioider, argumenterade Mike Hunter, Oklahomas högsta juridiska chef, i sin slutplädering.
– Johnson & Johnson kommer slutligen att hållas ansvarig för tusentals dödsfall och att många blivit beroende orsakat genom deras agerande, sa Hunter enligt Reuters.

Foto: Drugnews

Johnson & Johnson har avfärdat hans argument, förnekat att felaktigheter förekommit och menar att företaget på oriktiga grunder som syndabock.

Efter domstolens besked i måndags kväll meddelade läkemedelsföretaget att man kommer att överklaga beslutet. ”Företaget orsakade inte opioidkrisen, varken fakta eller lag stöder detta. Företaget är övertygat om att det har stark grund för ett överklagande”, uppger Johnson & Johnson i ett pressmeddelande.

Över 100 vittnen har – flera av dem tårögda – under den sju veckor långa rättegången berättat om sina erfarenheter av de beroendeframkallande opioiderna, som läkare har skrivit ut lättvindigt på företagets uppmaning. Två andra bolag – Teva och Purdue Pharma (som producerar medlet Oxycontin) – har gått med på förlikning värda miljarder med Oklahoma.

Liknande processer pågår
i ett tiotal delstater mot flera läkemedelsbolag som anklagas ha bidragit till opioidkrisen. Rättegångar som påminner om de som hölls mot tobaksbolagen på 1990-talet och ledde till enorma skadestånd till delstater och enskilda skadade rökare och anhöriga.

Opioider (såsom illegalt heroin och legala mediciner som morfin, kodein och andra smärtläkemedel) har genom lättvindig förskrivning som läkemedelsföretagen uppmuntrat lett till att över elva miljoner amerikaner missbrukar preparaten. Det har orsakat beroende, splittrat familjer och lett till omkring en halv miljon amerikaners förtida död i överdoser sedan millennieskiftet.

2017 avled 47 600 amerikaner i överdoser av opioider och bidrar till att medelåldern i USA har börjat minska. För två år sedan utlyste president Donald Trump nationellt nödläge med hänvisning till opioidkrisen.

Annonser