USA: fängelse för chefer i fentanylföretag

BOSTON Flera chefer för läkemedelsföretaget Insys Therapeutics har dömts tillfängelse för att systematiskt mutat och uppmuntrat läkare att överförskriva företagets fentanylsprej Subsys. Det är första fängelsedomarna i skuggan av opioidkrisen i USA med hundratusentals dödsoffer.

John Kapoor, 76 år, multimiljardär, grundare och tidigare vd:n av amerikanska företaget Insys dömdes nyligen av federal domstol till 5,5 års fängelse och cirka 2,4 miljoner kronor i böter. Han riskerar ytterligare tre års villkorlig dom senare.

Han anses varit ansvarig för ett system att med mutor och kickbacks förmått läkare i USA att skriva ut företagets fentanylsprej – i alltför höga doser eller när patienter inte skulle behövt den beroendeframkallande medicinen.

STOPPAD Subsys-fentanylsprej. Läkemedelsbolaget uppmuntrade läkare förskriva sprejen med bl a mutor.

Vittnen har berättat om hur sprejen lett till beroende, tappat sina tänder och svårt tänka klart. Ett vittne ansåg han borde dömas som en langare. Åklagaren hade föreslagit 15 års fängelse, men domstolen tog hänsyn till Kapoors ålder och tidigare filantropiska insatser.

– Jag är förkrossad i hjärtat av patienternas ord, och jag ber dem djupt om ursäkt, sa Kapoor i rätten, enligt Reuters.

Även Insys vice vd och en försäljningsdirektör dömdes till 33 månaders fängelse vardera och betala tiotals miljoner i böter. Ytterligare fyra personer i ledande ställning dömdes till lägre fängelsestraff. Flera av domarna väntas att komma överklagas.

Företaget Insys Therapeutics gick i konkurs i juni ifjol efter dömts betala motsvarande över två miljarder kronor i en tvist med delstaten Michigan för sin roll i opioidkrisen.

Process pågår fortfarande om hur stor återbetalning till sjukförsäkringsbolag som lurats att betala för den dyra behandlingen. Siffror på uppåt 300 miljoner dollar har nämnts.

Dessutom kommer läkare som tagit emot mutor mot att överförskriva att ställas inför rätta framöver.

Flera andra processer pågår mot andra läkemedelsföretag som riskerar miljardböter för att bidragit till felaktig förskrivning och användning av opioider och den stora opioid-epidemi som USA kämpar med. Från millennieskiftet till 2017 beräknas över 400 000 amerikaner har avlidit i överdoser av opioider, inklusive läkemedel och illegala opioiddroger, enligt amerikanska hälsomyndigheter.

PILLER Foto: Be.Futureproof /CC by 2.0

NY OPIOID-STUDIE/ En ny amerikanska studie av cirka 670 000 läkare som år 2017 skrev ut 8,9 miljoner opiodrecept till 3,9 miljoner patienter visar att de flesta läkare sköter förskrivningen på ett seriöst sätt. Men en procent av de som skriver ut recept på opioider stod för 49 procent av alla doser opioider. Det framgår av studien som publiceras i British Medical Journal och citeras av Accent.

Forskarna tycker inte det är lämpligt att införa en förskrivningsgräns (som ju också skulle försvåra för seriösa smärtläkare), istället behövs riktade åtgärder till storförskrivarna för bättre patientvård och behandla smärtpatienter på andra sätt än att bara skriva ut opioidläkemedel.

Annonser