379 miljoner dödliga doser fentanyl beslagtagna i USA

WASHINGTON Enligt DEA, den amerikanska federala narkotikapolisbyrån, har det under 2022 beslagtagits motsvarande 379 miljoner dödliga doser fentanyl i USA.

50,6 miljoner fentanylspetsade, falska receptbelagda piller och mer än 4 500 kilo fentanylpulver har beslagtagits under 2022. Det uppger den amerikanska federal narkotikapolisbyrån, Drug Enforcement Administration. DEA uppskattar att detta motsvarar mer än 379 miljoner potentiellt dödliga doser av fentanyl.

År 2021 varnade DEA för den utbredda narkotikahandeln med fentanyl i form av fentanylspetsade, falska receptbelagda piller. Dessa piller är gjorda för att se identiska ut med riktiga receptbelagda mediciner,men innehåller bara fyllmedel och fentanyl och ofta i potentiellt dödlig dos. Enligt DEA är har andelen av dessa falska läkemedel som innehåller potentiellt dödliga doser fentanyl ökat under 2022.

DEA:s skriver i ett pressmeddelande att deras högsta prioritet är att besegra de två mexikanska drogkartellerna – Sinaloa- och Jalisco-kartellerna (CJNG) – som är de som i första hand förser den amerikanska drogmarknaden med fentanyl. Det mesta av den fentanyl som säljs av kartellerna masstillverkas på hemliga fabriker i Mexiko med kemikalier som till stor del kommer från Kina.

Fentanyl är en konstgjord opioid som är 50 gånger mer potent än heroin. Bara två milligram fentanyl, den lilla mängd som får plats på spetsen av en penna, anses vara en potentiellt dödlig dos. Missbruket av fentanyl utgör en betydande del av den amerikanska opiodkrisen.

Annonser